Rezsivédelmi intézkedéscsomagot terjeszt a szeptemberi kerületi képviselő-testületi ülés elé Pikó András a 8. kerület polgármestere. A kerületvezető közösségi oldalán sorolta fel a várható intézkedéseket.

Drasztikusan emelik a rezsiárakat

„A kormány legfőbb választási ígéretét megszegve drasztikusan emeli ősztől a rezsiköltségeket, ami lehetetlen helyzet elé állítja családok százezreit, magyarok millióit, és több ezer józsefvárosit taszíthat megélhetési és szociális válságba” – írja Facebook oldalán Józsefváros polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Enyhíteni kell a terheket

Pikó András szerint egy kerületi önkormányzatnak nincs módja felülírni azokat kormányzati intézkedéseket, amiknek saját intézményei is áldozatul estek. Ugyanakkor kiemelt felelősségének tartja, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel enyhítsék a kormány áldozatainak terheit.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Intézkedéscsomagot terjeszt be

„Polgármesterként olyan intézkedéscsomagot terjesztek a szeptemberi kerületi képviselő-testületi ülés elé, amely ezeket az intézkedéseket kiterjeszti és erősíti” – írja Pikó András.

Ennek értelmében:

  • Kezdeményezem kerületi szociális veszélyhelyzet kihirdetését
  • Utasítom a hivatalt, hogy készítsen pontos felmérést az érintett józsefvárosiak számáról, mind a rezsi, mind az élelmiszerár-infláció miatt. Kezdeményezem a kerületi fűtési támogatás megduplázását
  • Kezdeményezem olyan rendkívüli rezsitámogatás bevezetését, amely a korábbi, szintén kerületi járványügyi támogatás mintájára egyszeri segítséget nyújt azoknak az átlagon felett fogyasztóknak, akik alacsony jövedelmük alapján rászorulók.
  • Kezdeményezem a már most is működő energiaszegénységi tanácsadásunk kiterjesztését idén ősztől
  • Kezdeményezem egy kifejezetten energiahatékonysági felújításokat támogató pályázat megnyitását önkormányzati lakások bérlőinek idén ősztől
  • Elkezdjük a tervezését egy olyan tartós élelmiszer-adományozási rendszer kialakításának, amely az ételinfláció miatt leginkább bajba jutott családok segítését szolgálja

Energiaszegénység enyhítése

A polgármester ezután felsorolja, hogy eddig milyen intézkedéseket tett a Józsefvárosi Önkormányzat az energiaszegénység enyhítésére.

Ezeket az intézkedéseket hozták

  • Fűtési támogatást adunk október és március között az arra rászorulóknak
  • RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot működtetünk a Gutenberg tér 2 alatt, ahol várjuk az energetikai felújításra készülő lakosokat. Itt kapott helyet egy a PowerPoor projekt keretein belül létrejött, energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatás is
  • Idén augusztus 31-ig lehet pályázni önkormányzati lakások bérlői számára otthon-felújítási támogatásra, melynek keretében felújítási, korszerűsítési, komfortfokozat emeléssel járó és az energiahatékonyságot javító munkálatok végezhetők el
  • Idén szeptember 30-ig pályázhatnak társasházak közös használatú helyiségekben található nyílászárók cseréjére vagy felújítására. Alacsony költségvetésű felújításokra szintén eddig a határidőig pályázhatnak a társasházak

Lépett a 6. kerületi önkormányzat

A rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése után a 6. kerületi önkormányzat bejelentette, hogy a kerület három módon próbál segíteni a kialakult helyzeteben. A polgármester, tanácsadást, segélyt, és pályázatot ígér.

Tanácsadás

A Hunyadi téri vásárcsarnokban jövő szombaton nyíló energiatanácsadó irodában szakértők adnak ingyenes segítséget a terézvárosiaknak, hogyan csökkenthetik a fogyasztásukat.

Fűtéstámogatás

Fűtéstámogatást adnak a leginkább rászorulóknak, egy havi jövedelem egyedülállóknál 165 ezer forint, családoknál 135 ezer/fő.

Pályázat

A társasház-korszerűsítő támogatások (kazáncsere, gázvezetékek cseréje, társasházi nyílászárók cseréje) költségvetési forrását és bizonyos támogatások vissza nem térítendő arányát emelték, de magánszemélyek is pályázhatnak például a nyílászáróik felújítására.

Kiemelt kép: Pikó András – Forrás: Facebook