Úgy tűnik a Fidesznél szűkül a kör és már csak két jelölt maradt versenyben. Ferencz Orsolya és Németh Balázs közt dőlhet el, hogy ki lesz bő félév múlva Karácsoyn Gergely kihívója az önkormányzati választásokon. A két jelölt a minap egy előválasztási műsornak felérő helyzetben mutatta meg magát. Ferencz Orsolya, egyetemi oktató, fideszes megmondóember, a másik pedig a volt tévés, Németh Balázs, aki az atlétikai világbajnokság szervezését vitte sikerre. A két jelölt az ATV egyik vitaműsorában mutatta meg magát, nem kizárt, hogy már készülnek a kutatások arról, ki szerepelt jobban, kit küldjenek a kormánypártok majd Karácsony Gergely ellen.

Előválasztási műsor

Érdekes műsort láthattunk a minap az ATV-ben. A késő esti sávban futó Csatt című vitaműsorban, egymás mellé ültették Ferencz Orsolyát és Németh Balázst. Ők ketten képviselték a jobboldalt, velük szemben Márki-Zay Péter és a Momentum egy nem túl ismert politikusa ült. Láthatóan a műsornak a két jobboldali vendég volt a főszereplője. Vélhetően Márki-Zay Péter levette, hogy miről szól a műsor, mert már a beszélgetés elején többször utalást tett arra, ha majd Németh Balázs lesz a főpolgármester, akkor bőven lesz szerveznivalója Budapesten is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Márky-Zay észrevette miről szól a műsor

Az atlétikai világbajnokság sikerében fürdő Németh Balázs, Márki-Zay felvetésére csak annyit mondott, ha lesz valamilyen új feladata, annak áll elébe. Németh Balázs tehát ismét megerősítette azt, amiről korábban az elsők között csak a BudaPestkörnyéke.hu hírportál írt: a tévés bejelentkezett a főpolgármesteri pozícióért. Ide kapcsolódik: Az egykori híradós, Németh Balázs lehet Karácsony Gergely kihívója: sokan biztatják, hogy induljon a választásokon

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budapest megérdemelné, hogy megszervezze valaki

Németh Balázs néhány napja így jelentkezett be a főpolgármesteri székért folytatott versenybe: „Érdekes módon sokan azt kérdezik, és nem tudom, hogy ez honnan jön, hogy akarok-e főpolgármester lenni. Ez tényleg nem tudom, hogy honnan jön, de a közösségi felületeken, emailben, sms-ben ismerősök, ismeretlenek, ezt kérdezik tőlem, és erre csak a válaszom, hogy nem is gondoltam ilyenre, de az biztos, hogy Budapest megérdemelné, hogy megszervezze valaki” – nyilatkozta a volt tévés a 24.hu-nak a világbajnokság utáni napon.

Főpolgármesteri ambíciók

Ferencz Orsolyáról is a BudaPestkörnyéke.hu hírportál írta le először azt, hogy főpolgármesteri ambíciói lehetnek. Ő még júniusban jelentkezett be erre a posztra akkor, amikor az Indexnek meglepően harcias interjút adott és felvázolta várospolitikai terveit. Akkor azzal a mondatával tűnt ki, hogy szerinte Karácsony Gergely nem is szereti Budapestet. Ide kapcsolódik: „Karácsonynak nincsenek várospolitikai tervei, szerintem nem is szereti ezt a várost” – állítja a főpolgármester lehetséges fideszes kihívója

Szentkirályi Alexandra kilépett a versenyből

A nyár elején még a kormányszóvivő, és egyben a milliárdos honvédelmi miniszter felesége, Szentkirályi Alexandra került képbe. Őt a volt főpolgármester, Tarlós István nevezte meg, mint lehetséges jelöltet. Azzal érvelt, hogy Alexandra volt már főpolgármester-helyettes és ismeri a terepet. Nem sokkal később az általában méregdrága ruhákat viselő kormányszóvivő cáfolta, hogy lennének ilyen ambíciói, ezután szűkült a kör Ferenczire és Némethre.

Közvéleménykutatás

Köztudott, hogy a kormánypártok a társadalom szinte minden rezdülését folyamatosan mérik, monitorozzák egyes közvéleménykutató cégeken keresztül, ilyen például a Századvég. Úgy tudjuk ezekben a napokban is kutatás zajlik arról, hogy Ferencz Orsolya, vagy Németh Balázs lehet-e esélyesebb arra, hogy a 2024-es önkormányzati választáson legyőzze Karácsony Gergelyt. Ennek a kutatásnak lehetett fontos állomása az ATV-s műsor, ahol mindkét jelölt egymás mellett ült, beszélt, szerepelt. Ha innét nézzük, vagyis a előválasztásnak tekintjük, más a perspektívája a vitaműsornak.

Németh Balázs fényezte magát

Németh Balázs rutinos tévés, mindegy neki, hogy a kérdező, vagy az interjúalany szerepében van, kiválóan kezeli a helyzetet. A Csatt című műsorban sem jött zavarba, lassan, érthetően beszélt, nem csapkodott, nem hablatyolt, csak abba a vitába ment bele, amit megnyerhetett és minden pillanatot megragadott, hogy fényezze magát és az atlétikai világbajnokságon nyújtott szervezői teljesítményét.

Ferenczi Orsolya a pártkatona

Ferencz Orsolya, egyetemei oktató, a 8. kerület korábbi önkormányzati képviselője papírhegyekkel érkezett, adatdömpinget zúdított a vitákban a vele szemben ülőkre, gyakran közbevágott és precízen felmondta a jobboldali kommunikációs paneleket a válságról, Brüsszelről, a háborúpártinak bélyegzett ellenzékről és ha nem maradt más, mindig előhozta a gyurcsányozást. Igazi pártkatonaként viselkedett, nem lehet rá panasz a jobboldalon.

Senkit nem érdekelt a méhlegelőzés a műsorban

Ferencz kampánymondásokkal is készült. Így fogalmazott: „Ez a város nem csak annak a 2 millió embernek az otthona, akik itt élnek, akik fulladoznak a pollentől. Az a gazosodás, amit Karácsony Gergely művelt méhlegelő címszóval, az sok évre megnehezíti a normális parkápolást, ha majd egyszer szerencsésebb csillagzat alatt fogják a várost irányítani.” A főpolgármesteri előválasztási show ennyi direkt módon megfogalmazott kampánymondatban ki is merült, hiszen a többiek nem vették fel ezt a fonalat.

Kerülte a megosztó vitát

Németh Balázs szinte minden megszólalása az atlétikai világbajnokság sikerességéről szólt, aztán lényegében megtapsoltatta magát. Kommunikációs szakemberként jól tudja: egy ilyen sportesemény problémamentes levezénylése nagy aduász a kezében, jó pozíciójából csak veszíthet, ezért nem érdemes kockáztatni. Nem is ment bele a méhlegelőzésbe, pedig egykor műsorvezetőként sokat foglalkozott ezzel a témával.

Németh Balázsnak összejöhet

Nagy kérdés mit jeleznek majd a választói szimpátia és elfogadottsági mutatók, amikor a két – vélhető – jelölt adatait összehasonlítják és prezentálják Orbán Viktornak. Németh Balázs most jó vágányon van, azonban a budapesti választók egy része propagandistának tartja az M1-nél végzett munkája miatt. Ha ebből a pozícióból sikerül kilépnie, meggyőzni a potenciális választókat arról, hogy integrálni is tud, össze tudja hozni az embereket, gesztusokat gyakorol a jelenlegi ellenzéki szavazók felé, akkor biztos befutó lehet.

Németh Balázs nyerte az első előválasztási műsort

Ferencz Orsolyát elnézve nagyon szeretné a főpolgármesteri posztot, láthatóan vannak gondolatai a jelenlegi városvezetésről, vélhetően programot is tudna írni, azonban hiányzott belőle a vezetői attitűd, ebben az előválasztási showban. Az egyetemi oktató inkább az ideges, neurotikus fideszest hozta, ellentétben Németh Balázzsal, aki nyugodt maradt és a sikerekre koncentrált. Vélhetően nem ez volt az utolsó közös szereplése Ferenczinek és Némethnek, az első előválasztási forduló után azonban a volt tévésről jobban el lehetett hinni, hogy főpolgármester lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Németh Balázs, Ferencz Orsolya és a háttérben Karácsony Gergely – BPK-montázs