Gundel Takács Gábor, Lackfi János után most Szörényi Levente is bejelentette, hogy kilép Novák Katalin Tanácsadói Testületéből. Sőt, azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy mondjon le. Pénteken délelőtt Tomán Szabina, aki szintén Novák Katalin tanácsadója volt, elhatárolódott az államfőtől.

Kilép a testületből

„Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Katalin! A pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlöletcunami és „feszítsd meg” szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet, amit pedig éppen azért fogadtam el tavaly, hogy a kultúra területén szerzett tapasztalataimmal támogassam a széles társadalmi egyetértés ügyét” – írja a legendás zeneszerző. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lemondásra szólítja fel

„Sajnálom, hogy rajtam kívülálló okok miatt ez ellehetetlenült, egyúttal kérem, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót” – zárta nyílt levelét Szörényi Levente.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kegyelem nem járhat

Péntek délelőtt Tomán Szabina, aki szintén Novák Katalin tanácsadója, azt írta: „a pedofília elítélése morális kötelesség. Ez számomra nem kérdés. Mindenféle szigorítás, mely arra irányul, hogy ezt a jogszabály szintjén is a legnagyobb bűnné tegyük, fontos. Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat”.

Folyamatosan hagyják ott a testületet

Csütörtökön először Gundel Takács Gábor jelentette be, hogy otthagyja Novák Katalin által életre hívott tanácsadói testületet, majd pár órával később Lackfi János költői is bejelentette, hogy nem dolgozik tovább a köztársasági elnöknek.

Indokok

Gundel-Takács Gábor azzal indokolta a döntést, hogy szerinte rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor, és hogy a tanácsadói munkáját sem lehet politikamentesen végezni. Lackfi János író, költő azt írta a visszalépéséről, hogy „a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot”, és hogy őszintén hitt abban, hogy hosszú távon elérhetnek pozitív változásokat.

Tanácsadói testület

Novák Katalin hivatalba lépésének első évfordulóján mutatta be 16 fős elnöki tanácsadó testületét. Ennek tagjai között találjuk többek között Martonyi János volt külügyminisztert, Schmidt Máriát, a Terror Háza főigazgatóját és Balog Zoltán református püspököt, korábbi humánminisztert. Mellettük a közéleti kérdésekben korábban kevésbé megszólaló közszereplők is helyet kaptak a testületben: így például Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, Lackfi János költő, Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, Szörényi Levente zeneszerző és Tomán Szabina, a Toman Diet alapítója.

Börtönre ítélték

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Elnöki kegyelem

Novák Katalin, tavaly áprilisban elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, akinek nemhogy nem kell leülnie a büntetését, hanem visszatérhet a pedagógusi pályára és büntetlen előélet sem lesz.

Tüntetnek Novák ellen

A köztársasági elnök döntése miatt civil szervezetek és az ellenzéki pártok tüntetést szerveznek a Sándor-palota elé péntek délután. Elindult egy aláírásgyűjtés is, amelyben Novák Katalin lemondását követelik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szörényi Levente – Forrás: MTI/Koszicsek Szilárd