Egy villanyszerelő gondatlansága okozta a bekövetkezett tragédiát, súlyos hibát vétett a felújításkor.

Az előzményekről

Egy 52 éves férfi tavaly januárban vállalta el egy hajmáskéri ház villamoshálózatának felújítását. A munkálatokat ő irányította. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hibát követtek el

Amikor a villamoshálózat felújításával végeztek, a korábban leválasztott vezetéket visszakötötték a hálózatra. Mivel azonban a szétszerelés alkalmával nem jelölték meg a korábbi, azonos színű vezetékeket, így a visszakötéskor felcserélték őket. Ez vezetett a tragédiához.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez lett a hiba következménye

Miután fordítva kötötték be a vezetéket, a ház régi hálózatának szabálytalanságai okán a ház fűtésrendszere és a gázvezeték is hálózati feszültség alá került. A munkát irányítónak ellenőriznie kellett volna az elvégzett munkát.

Fel lehetett volna tárni a hibát

Amennyiben a vádlott teljes körű ellenőrzést végez, akkor az érintésvédelem hibájára felfigyelhetett volna – közölte a Veszprém Járási Ügyészség. Az 52 éves férfit emberi életet követelő, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolják.

Néhány nappal a szerelés után bekövetkezett a tragédia

Miután a munkákat befejezték, a család úgy hitte, minden rendben van. A tízéves kislány fürdés közben az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fémpolchoz ért. Ekkor az áramütés kioltotta az életét.

Ez a sors vár a vádlottra

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a vádlottal szemben. Ezen felül a villanyszerelői szakmától határozott időre eltilthatják a férfit, derül ki a közleményből.

Nagykőrösön is történt egy hasonló tragédia

Ahogyan arról beszámoltunk, tavaly Nagykőrösön egy kisfiú vesztette életét hasonló eset következtében. Szabálytalanul vezették be a családhoz a villanyt, emiatt a házban lévő elektromos tárgyak gyakran meg is rázták őket. A fiú anyja értesítette a problémáról az áramszolgáltatót, akik kikapcsolták az áramot és figyelmeztették az asszonyt, hogy mielőbb forduljon szakemberhez

Bíróság elé kellett állnia az áldozat bátyjának és egy villanyszerelőnek

A nő nagyobbik fia keresett villanyszerelőt. Ő ráeszmélt, hogy szakszerűbben kell bevezetni a kábelt és kell egy új szivattyú. A kamasz fiú maga akarta kicserélni ezeket, a villanyszerelő ebbe bele is ment.

Szakszerűtlen lett a javítás, tragédia lett a következménye

A fiú azonban szakszerűtlenül végezte el a munkát, majd miután nem oldódott meg a probléma, a kamasz a szolgáltató nélkül visszakötötte a hibás kábelt. Ez végül a kisebbik fiú életébe került, amikor vizet akart engedni a kádba, a fém csaptelephez ért, ez pedig a hibás szivattyút aktiválta, ezt követően rázta meg a gyermeket az áram. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív