Sztárfellépőkkel és szuperdöntőkkel pontosan egy hónap múlva, augusztus 19-én veszi kezdetét a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyre 250 ezer belépőt már eladtak. A szervező csapat hétfőtől vb-üzemmódba kapcsolt, elfoglalták irodáikat a Nemzeti Atlétikai Központban és a hátralévő egy hónapban azon lesznek, hogy minden tökéletesen működjön majd.

200 ország, kétezer atléta

Németh Balázs, az eseményt szervező cég vezérigazgatója emlékeztett rá, hogy a vb nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyre több mint 200 országból mintegy 2000 atléta érkezik, a versenyeket pedig több százezer szurkoló és több mint egymilliárd tévénéző követi majd nyomon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az év legnagyobb eseménye a világon

Hozzátette: a szabadtéri atlétikai vb a harmadik legnagyobb sportesemény az egész világon, és mivel 2023-ban sem nyári olimpiát, sem labdarúgó vb-t nem rendeznek, így idén ez lesz a legnagyobb.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sztárvendégek a megnyitón

Németh Balázs az ígérte, hogy a különleges eseményhez méltóan a vb nyitó estéjén sztárvendégekkel és meglepetésajándékokkal várják a nézőket. Negyed 7-kor kezdődik a nagyszabású ünnepélyes megnyitó, amelyet a nyár legnagyobb bulijának nevezett, azt azonban újságírói kérdésre sem árulta el, hogy kik lépnek fel majd fel az est során – áll az MTI tudósításában.

250 ezer jegyet már eladtak

Az utóbbi napokban felpörgött a jegyértékesítés, szerdán reggel például indiai, japán és chilei csoportok jelentkeztek be. Összesen már több mint 250 ezer jegyet adtak el, de korlátozott számban még mind a kilenc versenynapra lehet belépőket vásárolni.

400 kamion már megérkezett

A Nemzeti Atlétikai Központ mellett kezd kiépülni az a televíziós bázis, amely a világbajnokság tévéközvetítését szolgálja majd. Négyszáz kamion már megérkezett a helyszínre, és a különböző tv-társaságok további 20 közvetítő kocsiját várják még ide a következő hetekben.

Pályán a világ leggyorsabb emberei

Augusztus 19-én három döntőt rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban. Ezen a napon lép dobókörbe Halász Bence vb-bronzérmes kalapácsvető, és első este rendezik a 4×400 méteres vegyes váltót, az egyetlen olyan számot, amiben nők és férfiak együtt versenyeznek. A nyitó napon már láthatók lesznek a világ leggyorsabb emberei, ekkor rendezik a 100 méteres férfi síkfutás előfutamait.

Újabb stadion a fővárosban

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén, illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres stadion készült el. A kivitelező csapat tavaly nyáron kezdte meg az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. Egy darab tetőszerkezeti elem súlya 100 tonna. A szakemberek által beemelt gyémánt alakú acél elemből összesen 48 darab került a helyére, a létesítmény ezzel nyerte el végleges formáját. 

238 milliárd forint

Az új atlétikai stadionra, a gyalogos és a kerékpáros hídra, illetve a kapcsolódó egyéb létesítményekre és az infrastruktúra eredetileg 203,5 milliárdot szánt a kormány. Erről még két éve döntöttek. Ezt az összeget aztán 35 milliárddal toldották meg, így a beruházás összköltsége 238 milliárd forint volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Nemzeti Atlétikai Központ. Fotó: Facebook.