A friss adatok szerint 4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 92-en pedig meghaltak. A legfertőzöttebb korosztály az iskolás korú gyermekek szüleinek korosztálya. Ebből az látszik, hogy a suliból könnyen hazakerül a vírus. Erre az elsőként hívtuk fel a figyelmet, akkor, amikor az országos tisztifőorvos még arról beszélt, hogy a járvány szempontjából nem tekintik szoros kapcsolatnak egy fertőzött iskolás gyerek barátjának a szüleit.

Rengeteg fertőzött, sok haláleset

A csütörtöki adatok szerint 4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 beteg, így az elhunytak száma 3472 főre emelkedett. A fertőzöttek valódi száma egyes infektológusok szerint ennek akár a tízszerese is lehet.

Az iskolás korú gyermekek szülei a legérintettebbek

Az életkort tekintve a 40-49 éves korosztály a legérintettebb, a fertőzöttek csaknem negyede tartozik ide – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Felsősök, középiskolások

Vélhetően azért a negyvenes korosztály a legérintettebb, mert az ő gyermekeik felsősök az általános iskolában vagy már középiskolások és a gyakran tünetmentes gyerekek otthon megfertőzik a szülőket.

Valami nem sitmmel

Az országban elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a fertőzési lánc hivatalos értelmezése nincs kapcsolatban a valósággal.

Kontakt kontaktja

Szeptemberben Müller Cecília elmondta, a kontakt kontaktját már nem tekintik szoros kapcsolatnak. Vagyis az iskolában egy fertőzött gyerek padtársa az első kontakt, az ő kontaktja viszont otthon a szülő, akinek az adatok szerint tényleg hazaviszi a gyerek a vírust.

Kinek kell karanténba mennie?

Ha egy osztályban megjelenik a koronavírus, akkor a családtagoknak is karanténba kell vonulniuk? Tették fel még szeptemberben kérdést az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvosnak.

Hivatalos protokol

A szülőkkel az a helyzet, hogy egy iskolai fertőzés esetén a protokoll szerint ők nem számítanak közvetlen kontaktnak, hiszen nem ők, hanem a gyermekük a közvetlen kontaktja az iskolapadban a mellette ülő fertőzöttnek.

Így terjed a vírus

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a következőket mondta: “ha egy fertőzöttnek a szoros kontaktjait nézem, akkor azok nagy valószínűség szerint az ő osztálytársai lesznek. Mivel a kontakt személyek további kontaktjait már nem tekintjük szoros kontaktusnak, így az otthon tartózkodó diákok szülei nem minősülnek szoros kontaktnak, tehát ők élhetik a saját életüket” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Nem terjedne a fertőzés

Ha igaz a lenne az a hivatalos kijelentés, miszerint a kontakt kontaktja nem szoros kapcsolat, akkor nem lenne koronavírus-járvány, sőt még az influenza sem terjedhetne tovább a sulikból a szülőkre, a szülőkről pedig a többi családtagra, vagy másokra. Nem véletlenül zárták be Ausztriában nemrég az iskolákat.

Több nő fertőződik meg

Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírusos 65 év felettiek aránya 15, a 80 éven felülieké 5 százalék, a 14 év alattiak aránya 4 százalék körül van – mondta, hozzáfűzve, hogy a nők aránya 54, a férfiaké 46 százalék.

Budapesten és környékén van több fertőzött

Területileg Budapest és Pest megye mellett elsősorban a nyugati megyékben – Győr-Moson-Sopron és Vas megyében – jelentős mértékű a fertőzöttség – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Árthat a maszk

Müller Cecília tavasszal, amikor fél Európa már maszkot hordott azt mondta, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, még káros is. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat.

Kiemelt kép: Müller Cecília, országos tisztifőorvos – Forrás: MTI