Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, ha egy iskolai osztály karanténba kerül, a diákok szüleinek nem kell karanténba vonulniuk, mert egy kontakt kontaktját már nem tekintik szoros kapcsolatnak. Ha ezt nem teljesen érted elmagyarázzuk!

Minden iskolás és óvodás szülei tudják, ha megérkezik az influenzaszezon a gyerek hazaviszi a fertőzést és a szülők is elkapják a betegséget. Sokan ugyanettől félnek a koronavírus esetében is.

Ha egy osztályban megjelenik a koronavírus, akkor a családtagoknak is karanténba kell vonulniuk? Tették fel a kérdést az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvosnak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A szülőkkel az a helyzet, hogy egy iskolai fertőzés esetén a protokoll szerint ők nem számítanak közvetlen kontaktnak, hiszen nem ők, hanem a gyermekük a közvetlen kontaktja az iskolapadban a mellette ülő fertőzöttnek.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a következőket mondta: ha egy fertőzöttnek a szoros kontaktjait nézem, akkor azok nagy valószínűség szerint az ő osztálytársai lesznek. Mivel a kontakt személyek további kontaktjait már nem tekintjük szoros kontaktusnak, így az otthon tartózkodó diákok szülei nem minősülnek szoros kontaktnak, tehát ők élhetik a saját életüket – fogalmazott a tisztifőorvos.

A tisztifőorvos szerint tehát nem kell karanténba vonulniuk azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke azért nem mehet iskolába vagy oviba, mert egy társukról kiderült, hogy koronás.

Ide kapcsolódik, és már augusztius 28-án megíruk: Mi lesz a karanténba került iskolás, óvodás gyerekek szüleivel? Rájuk is vonatkozik a karantén?

Mit tegyen a szülő, ha karanténba kerül a gyerek?

A tisztifőorvos által elmondottak alapján semmit. Csak akkor van dolga a szülőknek, ha tüneteket is mutat a gyerek. Ekkor telefonon kell hívni az orvost. Ha kiderül, hogy koronás, akkor a szülő is kontakt lesz, vagyis karanténban kell maradnia.

Na de tényleg, mit tehet a szülő?

Erről nem volt szó ugyan a mai operatív törzs sajtótájékoztatóján, de úgy tűnik, ha az iskolában vagy az oviban karantént rendelnek el, a családunk biztonsága érdekében a szülőknek kell lépnie. Mielőbb tudni kell, hogy a gyermekünk is fertőzött vagy sem. Mivel az állami iskolákban és oviban nem fognak azonnal tesztet végezni, marad a magánúton beszerezhető hatósági áras teszt 20 ezerért. Ebből megtudhatjuk, kell-e otthon óvintézkedéseket hozni, például átmenetileg el kell-e hagyni az esti puszit. Ha fertőzött a gyerek, jelenteni kell és bizony az egész családnak karanténba kell vonulnia, ebben az esetben jogosult leszel “táppénzre” a munkahelyeden.

Erről is tudj! Nagyívben tesznek a hatósági árra, van ahol továbbra is 36 ezret kérnek a koronavírus-tesztért

Mikor térhetnek vissza a kartanténból az oktatásba a diákok?

A tisztifőorvos elmondása szerint, ha valaki kontaktként került karanténba, ám nincsenek tünetei, 10 nap múlva visszatérhet. Ez a diákokra is vonatkozik. Ha bármilyen tünetet mutat a gyerek, gyanús esetnek számít, így az előírások szerint hívnia kell telefonon a gyermekorvost, háziorvost.

Ide kapcsolódik: A háziorvosok egy része tesz a betegekre és akkor sem kér koronavírus-tesztet, ha nyilvánvalóak a tünetek

Müller Cecília egykori véleménye szerint nem szükséges maszkot hordani

A koronavírus-járvány első hullámának kezdetén, tavasszal Müller Cecília országos tisztifőorvos többször elmondta, hogy nem szükséges maszkot hordani, sőt az még káros is lehet. Miután már a fél világ maszkot hordott és egyre több magyar orvos érvelt a maszkhasználat fontossága mellett, Müller Cecília is arról kezdett beszélni, hogy fontos a maszkhasználat, ma pedig már kifejezetten kéri, hogy minél többen hordjanak maszkot.

Kiemelt kép: Müller Cecília országos tisztifőorvos – Fotó: MTI