Budapest 13. kerületében már figyelmeztetőtáblát is kihelyeztek, amely felhívja a figyelmet a varjúveszélyre.

Nincs ellensége

Hatalmas problémát jelentenek Budapesten az elszemtelenedő dolmányos varjúk. Ez a nagytestű madár ugyanis nem fél az embertől, gyakran szemetel, és még természetes ellensége sincsen a nagyvárosi környezetben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Indul a szezon

A varjúszezon általában májusban szokott kezdődni, fiókareptetéskor. Ilyenkor ingerlékenyebbek a madarak, és ha akárcsak néhány méterre is megközelítik a fiókákat az emberek, akkor azonnal védekezni kezdenek a varjak. Budapest 13. kerületében már figyelmeztetőtáblát is kihelyeztek, amely felhívja a figyelmet a veszélyre – írja a Ripost.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Emlékezetes eset

A 13. kerületben 2021-ben egy férfi fejének repült neki minden előzmény nélkül egy „fekete vészmadár”. De korábban egy durva videó is felkerült a netre arról, ahogyan a rakparton nyugodtan bicikliző férfit több másodpercen keresztül „bántalmazza” egy madár, tekerés közben.

Videó az esetről:

Sérültek az óvódában

Ahogy írtunk arról is, amikor egy 15. kerületi óvodában varjak egy csoportja támadt kisgyerekekre és az óvónénire. Itt végül a mentőszolgálat embereinek kellett ellátni a sérüléseket.

A várban is sok varjú volt

A főváros első kerületében pedig az utóbbi években annyira elszaporodtak a dolmányos varjak, hogy már az emberek kertjéből lopkodták a háziállatok eledelét. Emellett rendszeresen neki szálltak a házak ablakainak is.

Műmadarakkal ijesztegettek

A madarak akcióinak az lett a következménye, hogy kitiltották őket a Budai Várból. Felkutatták a fészkeiket és a költési idő után eltávolították azokat, illetve madárriasztó műsólymokat telepítettek a helyükre.

Fiókáikat védik

A Madártani Egyesület sajtóközleményt adott ki, hogy figyelmeztesse az embereket az ebben az időszakban várható madártámadásokra. „Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik.”

Így történhet a baj

„Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a »megmagyarázhatatlan« madártámadásokról beszámoló hírek” – írja a Madártani Egyesület.

Ezt tegyük:

„Attól függően, hogy egy varjú pár milyen érzékeny, kijelöl magának egy 10, 20 vagy 50 méteres átmérőjű kört és azt védi. Ha valakit varjútámadás ér, nem szabad áldozatként viselkedni, összehúzódni. Forduljunk szembe a madárral, mutassuk magunkat nagyobbnak, hessegessünk a kezünkkel” – tanácsolta Orbán Zoltán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció