Az egyik vitézi rend szerint álvitézek avatták vitézzé Vitéz Varga Viktort. Állításuk szerint a Vitézi Rend szellemiségével ellentétben áll a botrányos, nemzeti jelképeinket meggyalázó magatartás, így tagjaik közé csak kipróbált, arra méltó, s hazájukat becsülettel szolgáló személyek kerülhetnek.

Óriási élményben volt része

Ahogy írtunk róla, Varga Viktor az Instagram követői számára mesélt arról, hogy szombaton másokkal együtt vitézzé avatták a Szent Flórián templomban. Álmában sem gondolt arra, hogy ilyen megtiszteltetésben lesz egyszer része. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érzelmektől túlcsordult

Saját maga szerint extatikus élmény volt számára az, amikor kiejtette a “Hazámat szolgálom!” mondatot. Úgy írta le a történteket, hogy “erős áhítat” lett rajta úrrá. Úgy érzi, összefonódott a magyar földdel, mióta van egy saját szelete belőle.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kiakadt a Vitézi Rend

„Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt Varga Viktor ”vitézavatásával„ kapcsolatban. Szeretnénk világossá tenni, hogy a Vitézi Rend nem fogadta őt soraiba és nem avattuk vitézzé!” – írja csütörtöki posztjában a vitezirend.com. Szerintük álvitézek vezették félre az énekest.

Ellentétes elvek

A vitezirend.com szerint viszont nem a jogfolytonos és törvényesen bejegyzett Vitézi Rend avatta vitézzé Vargát. Szerintük „A Vitézi Rend szellemiségével ellentétben áll a botrányos, nemzeti jelképeinket meggyalázó magatartás, így tagjaink közé csak kipróbált, arra méltó, s hazájukat becsülettel szolgáló személyek kerülhetnek.”

De ki az igazi?

Az ügy hátterében az áll, hogy több, egymással párhuzamosan is működő vitézi rend létezik, amelyek mind magukat tartják az igazinak. A vitezirend.com-ot birtokló társaság szerint a Vargát befogadó rivális banda igazi neve Vitézi Lovagrend Világszövetség, és jogtalanul használják a Vitézi Rend nevet – írja a Telex.

Százéves hagyomány

A vitézi rendet eredetileg Horthy Miklós alapította 1920-ban, a vitézség a nemességhez hasonlóan adományozható cím volt. Horthy főleg olyan korábbi parasztokat nevezett ki vitéznek, akik az első világháborúban hősiesen harcoltak az országért, vagy az azt követő forradalom idején ellenforradalmárok voltak.

Feloszlatták a szervezetet

A szervezetet a második világháború után feloszlatták és betiltották, de a nyugati magyar emigrációban több, párhuzamos szervezetet létrehoztak ilyen néven. A vitézi cím használatát Magyarországon törvény tiltja, így Varga Viktor hivatalosan nem nevezheti magát Vitéz Varga Viktornak.

Megtisztelve érzi magát

Az énekes az avatás után azt mondta, hogy számára nagy megtiszteltetés az, hogy a rend tagjai figyelemmel kísérték a munkásságát a tudta nélkül, valamint az, hogy megajándékozták a bizalmukkal. Varga Viktor szerint Perutól Indián át a Skandináv területekig minden országban van valami érdekes. Mindegyiknek megvannak a saját stíluselemei, ruhái, zenéi, minden népnek nemzeti identitása van.

Így ébredt fel benne a nemzeti öntudat

Az énekest korábban a Nemzeti Lovas Színház felkérte, hogy írja meg a Fehérlófia musicalt. Erre boldogan igent mondott, és számos ősi magyar hangszert vásárolt meg. Felkutatta és feljátszotta a régi dallamokat, és úgy érzi, ekkor indult el benne a nemzeti öntudat.

Ruha nélkül ugrált

Az egykori tehetségkutatós énekes másfél éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kivont karddal, rasztahajú Petőfinek öltözve énekelte el a Himnuszt egy sziklán. Tavaly augusztusban pedig ruha nélkül fesztiválozott. Az O.Z.O.R.A. feszten fotózták le, azonban a képen ki kellett takarnia bizonyos részeket, hogy a platform ne törölje fotóját rögtön a feltöltést követően. Az énekes kiakadva abszurd és álprűd közösségi irányelvekről beszélt, a fotónak a célja pedig az önelfogadás, az emberi mivoltunk ünneplése, a szabadság, a szerelem és a felhőtlenség közvetítése, a nudizmus és a természetesség egyszerű boldogságának feltárása volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Varga Viktor vitézzé avatása – Forrás: Facebook