Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy hét honvédelem tantárgyat oktató katonával indul meg a képzés. A honvédelem új tanévben választható tantárgy lesz a középiskolások számára.

Friss fejlemények a honvédelem tantárgy kapcsán

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a honvédelem tantárgy választható lesz a középiskolások számára a 2023/2024-es tanévtől kezdve, a szabad órakeret terhére. Most megjelentek a kormány honlapján a tantárgy oktatásával kapcsolatos rendelettervezetek is. A társadalmi egyeztetésre nyolc nap áll rendelkezésre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lőgyakorlat is lesz

A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a honvédelem tantárgy oktatásához kapcsolódóan, az iskolai és egyéb szabadidős foglalkozás keretében vehetnek részt a tanulók lőgyakorlaton. Először azonban a fegyverekről valamint lőszerekről szóló kormányrendelet módosítására van szükség.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre a változtatásra kell sort keríteni

Újabb önálló használati jogcímet kell teremteni a légfegyverek oktatási célú igénybevételéhez. Sajátos biztonsági rendszabályok megállapítására van szükség ahhoz, hogy lőgyakorlatokat lehessen végrehajtani olyan eszközökkel, amelyek emberi életet nem tudnak kioltani.

Tisztázni kell, hogy kik taníthatják majd a tantárgyat

A honvédelem tantárgyat nem taníthatja akárki, még akkor sem, ha pedagógusi végzettsége van. Várhatóan elvárás lesz, hogy felsőfokú végzettséggel és katonai szakképzettséggel rendelkezzen az illető. Alkalmas lehet a tantárgy oktatására az is, akinek van érettségije, és korábban részt vett honvéd altiszt vagy azzal egyenértékű képzésben.

Ez a cél

Végeredményben azt szeretnék elérni, ha olyan katonák oktatnák a tantárgyat, akik képesek az iskolai honvédelmi nevelési feladatokban aktívan részt venni a tanórai tevékenységen túl is. Elvárás, hogy az oktatást olyanok végezzék, akik szakmailag hitelesek. A megjelenésüknek és a fellépésüknek is példamutatónak kell lenni, olyanoknak, akik képesek megteremteni a katonaideált.

Több mint 200 tanulóval számolnak

A hatásvizsgálat alapján a honvédelmi tárca 210 tanulóra számít a honvédelem tantárgy kapcsán. Az ő oktatásukat hét oktató katonával szeretnék megoldani. Rétvári Bence államtitkár néhány héttel ezelőtt azt mondta, hogy országos szinten 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása.

Ezek is érdekelhetnek!

Nagy változások lesznek az új tanév rendjében

A tervek szerint a 2023/2024-es tanév szeptember 1-jén pénteken fog kezdődni. Jövőre egy héttel tovább tarthat a tanítás. Az utolsó tanítási nap ugyanis 2023. június 21-e, péntek lesz.

A téli szünetet elnyújtják

A téli szünet a megszokottnál hosszabb lehet. Erre volt már példa a legutóbbi télen, amikor a egekbe szökő rezsiárak miatt döntöttek a karácsonyi szünidő meghosszabbításáról. Most már eleve úgy is tervezik, hogy egy héttel többet lehetnek otthon télen a tanulók.

Tudni lehet az őszi és a tavaszi szünet időpontját is

Az őszi szünet október 28-tól november 5-ig fog tartani. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap március 28-a lesz. A következő tanítási nap április 8-án esedékes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció