Budapest újra pályázhat a nyári olimpiai játékok megrendezésére, legalábbis erről folynak tárgyalások a háttérben a kormány és a Fővárosi Önkormányzat között. A főpolgármester emberei megerősítették az értesülést. Ha minden jól alakulna, 2036-ban Budapest rendezhetné a nemzetközi olimpiai játékokat.

Valamit valamiért

Egy kormányközeli forrás szerint az olimpiai pályázat támogatásáért cserébe a kormány infrastrukturális projektek finanszírozását ígérheti Budapestnek. Karácsony Gergely újraválasztott főpolgármester köreiből azt közölték a VSquare-rel, hogy bár hivatalos kommunikáció még nem történt a témában, várhatóan hamarosan megindulnak a hivatalos tárgyalások is – számolt be a VSquare. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Bűnben fogant párt

A portál emlékeztet: a budapesti közgyűlés egyik legerősebb frakciója Magyar Péter Tisza Pártja lesz, Magyar pedig már kifejezte, hogy támogatna egy budapesti olimpiát. Magyar Péter a Momentumot „bűnben fogant pártnak” nevezte, mert „egy nemzeti ügy ellenében”, a 2024-es olimpiáról szóló népszavazásért kampányolt, és végül ebből a kampányból született maga a párt is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

2036-ban lehetne legkorábban Budapesten olimpia

Fürjes Balázs, a Nemzeti Olimpiai Bizottság állandó tagja 2023 őszén úgy nyilatkozott, hogy 2023. márciusi kormányzati szerepvállalásáig nem tudott olyan friss kormányzati törekvésről, amely magyarországi olimpia rendezésére irányult volna. Mivel a 2024-es párizsi olimpia után 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig Brisbane ad otthont az ötkarikás játékoknak, Magyarország legközelebb a 2036-os olimpia rendezésére pályázhatna.

Megfelelő pillanat

“Ha lesz egy olyan pillanat, hogy Budapest szabadon megválasztott önkormányzata, szabadon megválasztott főpolgármestere és képviselői, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság teljes egységben kezdeményezik, hogy pályázzunk, majd akkor kell Magyarországnak ezzel kérdéssel foglalkoznia” – fogalmazott akkor a Népszavának Fürjes Balázs.

Több ezer milliárd forint

Miután a tavaly augusztusi atlétikai világbajnokság után többen felvetették, hogy Budapest készen állna a 2036-os nyári olimpia megrendezésére, a Portfolio megírta, miket érdemes figyelembe venni. Bár az ehhez szükséges sportlétesítmények jelentős része megépült mostanra, egy olimpia megrendezése nem csak a stadionokról és sportcsarnokokról szól, az infrastruktúra terén például jóval kisebb az előrelépés a lefújt 2024-es pályázathoz képest. A számítások szerint több ezer milliárd forintba kerülne az olimpia. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció