Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy előfordulhat, hogy költségvetési okok miatt el kell napolni a Lánchíd felújítását. Tarlós István szerint a helyzet annyira kritikus, hogy nem tűr további halasztást.

A volt főpolgármester elmondta, hogy a Lánchídra 2018 óta engedélyezett kivitelezési tervek vannak. 2019-ben, nyár elején beérkeztek a tenderek, amelyek magasak voltak Tarlós szerint, 35-36 milliárd forint értékben. Tarlós elmondta, hogy ők már 2018 óta gyakran vizsgáltatták felül a Lánchidat, a vége felé már hetente zajlottak ezek.

Még ők rendelték meg azt a szakvéleményt, amire Karácsonyék most hivatkoznak, ez december-november környékén készült el. Tudni akarták, hogy egyáltalán meddig várhatnak a felújítással – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában a volt főpolgármester.

Voltak viták arról, hogy lehet-e a Lánchíd gyalogos híd- szerinte nem lehet, mivel funkcionálisan nem alkalmas rá, ráadásul amíg a város hídjai egy 8 km-es belső szakaszon vannak, addig komoly kockázata van a Lánchíd kivonásának.

A szakvélemény nagyon komoly dolgokat foglal össze, például, hogy az acélszerkesztet hatékonysága csökkent, a láncok nem látják el a funkcióikat, és a csuklók sem működnek rendesen. A betonba rengeteg a kloridion, ettől korrodálódnak a vasszerkezetek- ehhez még hozzájön az, hogy a kereszttartókon öt darab hossztartó fekszik, és ezek gerincén nagyon jelentős a szelvénycsökkenés. Sőt, a szélső pályafelfüggesztésnél 80 százalékos rongálódást fedeztek fel az alpinisták.

Hat hónapon belül meg kell kezdeni a felújítást- ezt mondták tavaly ősszel. Egyrészt sokkal drágább lesz a felújítás, ha nem kezdik el időben, de Tarlós szerint félő, hogy hamarosan bekövetkezik az az állapot, hogy nem is lehetet felújítani a Lánchidat. Egyszerűen olyan állapotba kerül a Lánchíd, hogy nem lehet felújítani, így megszűnhet a műemlék a volt főpolgármester szerint.

Tarlós nem érti, hogy a 6 hónap alatt miért nem írták ki a hídra a tendert. Azt mondja, hogy ők hagytak rá pénzt: 23,7 milliárdot, 6 milliárdot szerzett a kormánytól ehhez. Tarlós nem érti, hogy a pandémiára hivatkozva miért nem kezdték el a felújítást – aki azt mondja, hogy nincs meg erre a pénz, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismerni a főváros pénzügyeit.

A volt főpolgármester szerint a Lánchíd nem úgy balesetveszélyes, hogy életveszélyes, de az előfordulhat, hogy egy autó bezuhan egy kátyúba, és a mögötte levő belerohan. Azt nem írták le a szakvéleményben, hogy leszakadhat, de nagyon bizonytalan a helyzet.

Kiemelt kép: illusztráció