A román hatóságok megerősítették, hogy sok magyar oltatja be magát Romániában. Főleg azok utaznak a szomszédos országba harmadik oltásért, akik Magyarországon kínai vakcinát kaptak és nem alakult ki náluk a kellő védelem. Romániában viszont Pfizer oltást kapnak.

 Harmadik oltás

Rusvai Miklós a napokban arról beszélt, hogy Magyarországon nem hivatalosan, de jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás beadása, aminek két módja van. Vagy van egy jó orvosismerős, rokon, aki vállalja azt a kockázatot, hogy eltér a protokolltól, vagy a másik megoldás, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még vásárlási utalványt is kapnak

A virológus azt állította, hogy az utóbbinál szinte ki se kell szállni az autóból, plusz egy 18 ezer forint értékű vouchert is kap az oltáson átesett, amit rögtön le is vásárolhat.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Gulyás Gergely cáfolt

Gulyás Gergely a június 24-i Kormányinfón azt mondta, nem igaz, hogy a magyarok Romániába járnak oltatni magukat.

Telekocsikkal mennek

A harmadik oltásra azoknak a 60 év felettieknek lenne szükségük, akik mindkét Sinopharm-oltást megkapták, de a szervezetük alig termel ellenanyagot. Ők azok, akik telekocsikkal járnak ki Aradra vagy Nagyváradra a Pfizer ott elérhető vakcinájáért.

A Videoton letesztelte a dolgozóit

A Videoton a napokban döbbenetes adatokat közölt, miután letesztelte a beoltott dolgozóit. Az eredményekből ugyanis kiderült, hogy a Sinopharm kínai vakcinával oltott, 60 év feletti dolgozók esetében egyharmadánál semmiféle védettség nem alakult ki. 

Folyamatosan mennek a magyarok

Hang most megkereste a román egészségügyi minisztériumot, majd az ottani operatív törzset, hogy elmondják, hány magyar állampolgárt oltottak be Romániában. A lapnak azt válaszolták, hogy eddig 715 olyan magyar állampolgárról tudnak, akik oltást kapnak, zömmel Pfizert, és folyamatosan jönnek az új alanyok.

A gyógyszergyár szerint is kellhet 3. oltás

A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta variánsa ellen – jelentette be a Pfizer tudományos vezetője újságíróknak csütörtökön, hozzátéve, hogy tárgyalást kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a szer vészhelyzeti alkalmazásáról.

Csökken az antitestek száma

Mikael Dolstein kitért az Izraelből érkező, a fertőzésszámok jelentős emelkedéséről szóló hírekre is, és elmondta, hogy bár a vakcina hatékony a delta variáns ellen, az újonnan fertőzötteket januárban vagy február elején oltották be a Pfizer vakcinájával, márpedig ennyi idő alatt az antitestek száma csökken.

95 százalékos a hatékonységa

Az Izraelből és az Egyesült Királyságból érkező legújabb adatok azt mutatják, hogy a vakcina még csökkent antitestszám mellett is körülbelül 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tüneteinek kialakulását. Bejelentette, hogy a vállalat nemsokára közzéteszi az izraeli adatokat feldolgozó kutatását.

Fontos az időseknek

Hozzátette, hogy több ország – egyebek között európaiak is – már megkereste őket egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban, amely szerinte különösen fontos az idősebb korosztály esetében.

Meg kell ismételni az oltást

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója áprilisban már azt közölte, hogy a Pfizer vakcináját beadatóknak valószínűleg egy harmadik adagra is szükségük lesz az elsőt követő 6–12 hónapon belül a védettség fenntartása érdekében, és nem zárta ki azt sem, hogy az oltás évente meg kell majd ismételni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: