Szeptember 15-én lép életbe az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját. A Pintér Sándor által jegyzett módosítást Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője kezdeményezte évekkel ezelőtt.

Változott az abortusztörvény

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent az a belügyminisztériumi rendelet, amely átírja a korábbi, 1992. évi LXXIX. törvényt, amely a magzati élet védelméről szólt. Pintér Sándor, az egyik mellékletében alkalmazott változtatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Plusz dokumentum

A belügyminiszter az immár 20 éves rendelet mellékletében a terhesség megszakításához szükséges kérőlapon változtatott: „Mostantól az állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely dokumentum azt rögzíti, hogy a várandós kismama számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Meg kell hallgatni a szívhangot

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” nem más, mint a szívhang. Mostantól tehát minden kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett dönt. A belügyminiszter rendelete alig két napon belül, szeptember 15-én életbe lép.

Szívhangtörvény

A Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője kétszer is benyújtotta az úgynevezett szívhangtörvény tervezetét. Szívügye, hogy az abortuszra jelentkező nőknek mutassák meg döntésük előtt magzatuk szívhangját – ezt évekkel ezelőtt mondta Dúró Dóra.

Kétszer nyújtotta be

Először még jobbikosként, 2016-ban beterjesztett be egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. A politikus a javaslatot 2018-ban már a Mi Hazánk Mozgalom színeiben ismét benyújtotta.

Örökbe is lehet adni

A szélsőjobboldali párt képviselője szerint a gyermeket nem kötelező felnevelni, örökbe is lehet adni, de az abortuszt egyfajta utólagos fogamzásgátlásként használni elfogadhatatlan. (…) Az Alaptörvény szerint a magzatot fogantatása pillanatától megilleti a védelem, ez azonban hazugság, lényegében semmilyen védelemben nem részesül, pedig a legártatlanabb és legvédtelenebb emberekről beszélünk.

Így lehet megszakítani a terhességet

Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok az, ha

  • a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
  • a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
  • a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
  • a terhes nő súlyos válsághelyzetben van

12 hétig végezhető el

Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség.

Horthy-szobor

Augusztus végén Dúró Dóra parlamenti irodájában Horthy Miklós szobrot avatott a Mi Hazánk. A szélsőséges párt szoboravatása ellen több magyarországi zsidó szervezet is tiltakozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: illusztráció