A Tesco mennyiségi korlátozást vezetett be a többi között a csirkemellfilére és a korábbi árstopos termékekre. Ma a tejes lista napvilágot látott, érdemes végigböngészni!

Erre számítottak

A Budapestkörnyéke.hu írt arról augusztus elején, hogy közel másfél év után kivezették az élelmiszer-árstopot. A szakértők már akkor azt számolták, hogy a fogyasztási adatok ismeretében, mekkora plusz költséget jelenthet a változás az év hátralévő részében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyit vásárolunk

A legfrissebben elérhető KSH adatok szerint messze baromfihúsból fogy a legtöbb, egy évben 25,2 kg, sertéshúsból 19,2 kg, míg étolajból (és olívaolajból) 13,3 liter, cukorból pedig 12,5 kg. Ez tehát az az élelmiszer-mennyiség amennyit egy átlagos magyar ember egy évben megeszik.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ennyivel lesz drágább

A KSH júniusi statisztikái alapján a sertéscomb kilója 1590, a csirkemellfiléé 1770, a cukoré 261 forint, miközben 1 liter napraforgó-étolaj 744 forintba kerül. Ezekre az árakra tudjuk rászámolni a Raskó György általi várakozásokat: így a két húsféle mai árához 550 forint, az étolajéhoz 35 százalékos drágulás, míg a cukorhoz 55 százalékos emelkedés lesz.

Átlagos mennyiségek

Augusztus és december között összesen 5 hónap van, ezért az eddig bemutatott adatok alapján egy átlagos magyar el fog még fogyasztani 8 kiló disznócombot, 10,5 kiló csirkemellet, 5,5 liter étolajat, illetve 5,5 kiló cukrot az év hátralevő részében. Ez pedig jóval többe fog kerülni neki annál, mintha továbbra is a befagyasztott árért vásárolt volna.

Nem kicsi arány

A négy termék egészen pontosan mintegy 34 százalékkal kerülne többe. Ugyanis augusztustól decemberig, ha maradt volna az árstop, akkor az átlagos fogyasztás mellett 36833 forintot költöttünk volna ezekre a termékekre.

Családi mértékek

Viszont így, hogy az árstopot kivezetik körülbelül 49230 forintos költség fog jutni egyetlen magyarra, 5 hónapnyi fogyasztás alatt. A különbség egyetlen főre számolva mintegy 12 400 forint, tehát egy három fős háztartásnak rögvest 37200 forint többlet pénz fog kicsúszni a tárcájából csak ezen a négy terméken, ami az öt hónapra leosztva havi 2 500 forintra jön ki egy fő esetén, egy három fős család esetében viszont már 7 500-ra.

Legnagyobb drágulás

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Mennyiségi korlátozás

A kötelező akciók árnyaltak a képen, most pedig arról érkezett hír, hogy a Tesco mennyiségi korlátozást vezetett be a többi között a csirkemellfilére és a korábbi árstopos termékekre. A Tesco szerint ezekre az árucikkekre nagy az érdeklődés, az áruházlánc ezért október 12-től korlátozást vezetett be az egyszerre vásárolható mennyiségekre vonatkozóan.

Kilenc termékre vonatkoznak

Az áruházlánc legutóbbi közleményében viszont nem részletezte, hogy pontosan mennyit lehet megvásárolni az adott termékekből egy bevásárlással. A Tesco sajtóosztályának közlése szerint összesen 9 termékre vonatkoznak a mennyiségi korlátozások.

Íme a lista

Íme a Blikk által összeállított lista, legfeljebb ennyit vihetünk haza az adott termékből a Tescóból: csirkemellfilé 6 kg, csirkefarhát 2 kg, sertéscomb 10 kg, UHT tej 2,8% 24 liter, tojás 5 doboz, finomliszt 20 kg, kristálycukor 20 kg, napraforgóolaj 20 liter, burgonya 20 kg.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció