Életveszélyesen megfenyegették az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát. A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette, hogy a hatóságok biztosítják az országos tisztifőorvos mozgását. Úgy tudni vírustagadók vagy a kijárási korlátozás ellen fellépők lehetnek a fenyegetők, akiket február eleje óta nem sikerült előkeríteni, így Müller Cecíliát továbbra is testőrök védik, még a vidéki házát is folyamatosan rendőrök figyelik.

Homály fedi a részleteket

A fenyegetés részleteit február eleje óta teljes homály fedi, a hatóságok a felderítés eddigi esetleges eredményeiről sem nyilatkoznak. Pár nappal ezelőtt mindössze annyit közölt a Blikkel a rendőrség, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Testőrök jelenléte

A sajtó munkatársainak tűnt fel február első napjaiban, hogy testőrök kísérik mindenhová Müller Cecíliát, a tévében sokat szereplő országos tisztifőorvost. Eleinte senki sem akart arról nyilatkozni, hogy miért van szükség testőrök jelenlétére.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Testőrcsapat kíséri

Korábban a kis Fejér megyei településen, a Dunaújváros melletti Nagyvenyimen háziorvosként dolgozó asszony, a mai napig a településen él. Amióta országos tisztifőorvos, naponta szolgálati autóval hozzák-viszik Budapestre, most pedig nem csak egy sofőr megy érte, hanem egy testőrcsapat is kíséri. 

Hatóságok biztosítják

A Koronavírus Sajtóközpont még februárban megerősítette, hogy a hatóságok biztosítják Müller Cecília védelmét. „A járvány elleni védekezés vezetője fenyegetést kapott, ezért a hatóságok biztosítják a védelmét.” – írták.

Járványtagadók vagy kijárási korlátozás ellenesek

Blikk kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy járványtagadó csoport őrült tagja fenyegette meg az országos tisztifőorvost, orvosi körökből viszont úgy tudni, hogy a lezárások miatt elkeseredett ember áll a fenyegetés mögött.

Komoly fenyegetés

A fenyegetés meglehetősen komolynak tűnik, ugyanis a miniszterelnök, a köztársasági elnök és egyes miniszterek kivételével nem szoktak testőrök kísérni állami dolgozókat. A kiberbiztonsági szakértő szerint egy ilyen típusú nyomozáshoz sok energiára és erőforrásra van szükség, de a tettesek jellemzően elkövetnek olyan, akár apró hibákat, amik a lebukásukhoz vezetnek.

Megpróbálják lenyomozni

„A hatóságok ilyenkor megvizsgálják, köthető-e valamilyen konkrét műszaki megoldással rendelkező eszközhöz a forrás, illetve kikérik a szolgáltatótól a rendelkezésére álló információkat. Ez egy e-mail-fiók esetében is sok mindent elárulhat, de a közösségi oldalak nagyon sok információt gyűjtenek maguktól is a felhasználóról, például honnan jelentkezett be, mikor mit csinál, milyen szokásai vannak és hol tartózkodott” – magyarázta a Blikknek Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke.

Müller Cecília házát rendőrök figyelik

Amíg szabadlábon van a fenyegető, Müller Cecília védelemre szorul, aminek módja minden állami vezető esetében egyedi. A tisztifőorvos vidéki házát figyelik a rendőrök, nagyjából félóránként elhajtanak előtte. Ha gyanús, ismeretlen autó jelenik meg a környéken, a rendőrök érdeklődnek a sofőrnél az utazás célja felől.

Ezek is érdekelni fognak:

Kiemnelt kép: Müller Cecília – BPK-montázs