Már a rendőrég is vizsgálja a szadai szafariparkban rejtélyes körülmények között elhunyt két cirkusz elefántok ügyét. Kiderült mielőtt gyorsan eltemették volna őket, levágták az agyaraikat. Az elefántokat holtan látó állatorvos állítja amikor ő látta az állatokat még nem voltak megcsonkítva. Az elefántok tulajdonosa csendben van.

Különös eset

Megcsonkították a rejtélyes körülmények között elpusztult szadai vadaspark elefántjait – derült ki a Természetvédelmi Hatóság leveléből, amelyet az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezetnek küldtek.

Levágták az agyarakat

Mielőtt a tulajdonosai elföldelték volna a tetemeket, az agyaraikat levágták. A Facebookon közzétett irat szerint „az elpusztult elefántegyedek agyarai eltávolításra kerültek”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Értékes csontok

De vajon ki vágta le és miért az egyébként nagyon értékes agyarakat? Az Állatsereg közösségi oldalán megjelent posztból az is kiderül, hogy az ilyen termékeknek a feketepiacon nagy értékük van: John Scanlon, a CITES-egyezmény mögötti nemzetközi szervezet főtitkára szerint egy kiló elefántcsontért akár félmillió forintnak megfelelő dollárt is elkérnek az orgazdák – írja a Blikk.

Feketepiac

„Elefántból egyre kevesebb lesz, környezetvédők szerint naponta 100 elefántot mészárolnak le az orvvadászok és alig 400 ezer egyed él már csak a földön” – mondta el Lipp Adrienn vadgazdálkodó és hivatásos vadász, aki szerint az elefántcsontból készült dísztárgyak feketepiaci értéke ezért is nagyon magas, de mindig változó.

Rejtélyes az elpusztulásuk is

Mambo és Betty megcsonkításának körülményei olyan rejtélyesek, mint a haláluk. A Szadai Szafari Parkban tavasz óta élő 37 éves Mambo Európa egyetlen cirkuszi bikája volt, a porond csillagjaiként léptek fel társával, a 35 éves Bettyvel.

Később jelentették az elefántok halálát

A tulajdonosuk, René Casselly csak azután jelentette be az esetet, miután egy nemzetközi állatvédő oldalon írtak róla. Cassellyék azt állították, nem értik hogyan, de az állatvédők arról írtak, hogy a szállító járműben lelték halálukat. Azt, hogy mitől lehelték ki a lelküket, Sós Endre állatorvos sem tudta megállapítani, aki egy harmadik elefánt megmentése miatt sietett a helyszínre.

Akkor még volt agyaruk

„A harmadik elefántot szerencsére sikerült megmenteni, de a helyszínen arra kért a család, hogy a másik két elefántot is nézzem meg. Ők már nem éltek, ezért állítottam ki az erről szóló igazolást” – mondta lapunknak az orvos, aki állítja: amikor utoljára látta Mambót és Bettyt, megvolt az agyaruk. Cassellyék a gyászra hivatkozva nem kérték a boncolást, gyorsan eltemették az ormányosokat.

Az elefánt tulajdonosai most csendben maradtak

A Nébih vizsgálódik az ügyben, mert járványügyi okból ki kellett volna már akkor vizsgálni a halál okát. A Gödöllői Rendőrkapitányság állatkínzás gyanújával nyomozást indított, így derült ki, hogy a temetés előtt valaki lefűrészelte az elefántok értékes agyarait. A Blikk kereste René Cassellyt, hogy ők tették-e és miért, de eddig nem válaszolt.

Családtagok voltak

Októberben Casselly még így fogalmazott: „Fáj a szívem, életem részei voltak ezek az állatok, többek voltak elefántoknál, családtagok voltak. Az egész család összetört. Szavakkal leírhatatlan tragédia, történt, kérjük mindenki megértését, hogy nem közöltük már korábban a hírt, de nem volt erőnk hozzá” – írta a cirkuszlegenda arról, miért csak két hónap múlva szóltak az állatok haláláról.

Hatósági igazolás kell

Magyarország is aláírta azt a Washingtoni Egyezményt, amely tiltja a veszélyes állat- és növényfajok kereskedelmét, köztük a levadászott elefántok agyarának forgalmazását. Az állatkerti és cirkuszi elefántokkal más a helyzet. Elhullásuk után hatósági igazolást kell kiállíttatni a csont eredetéről, hogy nem illegálisan lelőtt állat maradványa.

Az agglomeráció szafariparkja

Idén májusban nyílt meg a pesti agglomeráció szafariparkja Szadán, máris ezzel a rejtélyes állati tragédiával került be a nemzetközi sajtóba. Két cirkuszi elefánt egyetlen éjszaka, egyszerre pusztult el. Senki sem tudja mi történt.

Kiemelt kép: Szadai Szafaripark – Forrás: Facebook