A Budaörsön elvégzett 22 szürkehályog műtétből tizenkettőt meg kellett ismételni, mert a személyzet valószínűleg nem tartotta be a higéniás szabályokat.

A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészetén december 12-én összesen 22 szürkehályogbeteget műtöttek meg a 2-es műtőben. Noha a betegek a másnapi kontroll tanúsága szerint tünetmentesek voltak, 14-ére mindannyiuk panaszossá vált, váladékozott, fájt a szemük.

A betegeket a Szent János Kórházba utalták, ahol tizenkettejüket újra meg kellett műteni, és négyen tartósan is kórházi kezelésre szorultak.

Az intézmény értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, megkeresték az összes beteget, akit azon a héten műtöttek, illetve a következő héten minden műtétet töröltek. Az okokról az előzetes vizsgálat azt valószínűsítette, hogy a december 12-én a 2-es műtőben dolgozó egészségügyi team nem tartotta be megfelelően a higiéniás szabályokat – magyarul nem mostak jól kezet.

Sem egyéb napokon, sem december 12-én az 1-es műtőben nem fordult elő hasonló szövődmény. A személyi felelősség megállapítása a levett minták laborvizsgálata után várható.

Az intézményben  évente 2500 műtétet végeznek, közöttük több mint ezer szürkehályogműtétet. Az elmúlt években megműtött tízezer betegből csak kettő szorult a szövődmények miatt kórházi ellátásra -írja hvg.hu

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől, és mindent megtesz a teljes felépülésükért. Az egynapos műtéteket januárban kezdheti újra az intézmény.

Kiemelt kép:korábbi felvétel a budaörsi intézmény műtőjében – Forrás: pestpilis.hu