Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 6037 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5425-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

Ideiglenes tartózkodás

A beléptetettek közül a rendőrség 638 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. A rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatott az ORFK. Hozzátették, hogy a rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

620 gyermek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 1364 ember, köztük 620 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Különvonatok

A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba – írták.

Ez is érdekelhet:

A BOK csarnokban segítik az érkezőket

Hozzátették, hogy a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 106 ember, köztük 70 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatóival Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából érkező menekülteket. A feladatok ellátásában támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

31 tolmács

A helyszíni kommunikáció elősegítése érdekében a BRFK 31 ukrán tolmáccsal kötött megbízási szerződést, és saját állományából is biztosít tolmácsot – írták.

Ez is érdekelhet:

Folyamatosan tartják a kapcsolatot

Közölték azt is, a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Menekültek Beregsurányban – Forrás: MTI/Balázs Attila