Egyre több intézmény fontolgatja, hogy ősztől átáll online oktatásra a rezsiköltségek emelkedése miatt. A napokban kiderült, hogy az ELTE Természettudomáyi Kara novembertől márciusig tervezi a távoktatást.

Gondban az iskolák

Kevesebb mint húsz nap maradt az iskolakezdésig. Azonban a jelenlegi helyzetben több tanintézménynél nem az idei tanév indulása jelenti a legnagyobb problémát, hanem az egyre gyorsabban közelgő fűtési szezon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Levél a Belügyminisztériumtól

Július végén írtunk arról, hogy a tankerületek levelet kaptak a Belügyminisztériumtól, amiben arra utasították, hogy az iskolákban mérjék fel az gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. A Klubrádió által közzétett levél tanúsága szerint az intézményeknek fel kell mérniük, hogy van-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, valamint van-e alkalmas kémény, és ha nincs, hogyan kell kiépíteni azt. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elképedtek a pedagógusok

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke akkor azt mondta, hogy teljesen elképedt ezen az ötleten. Véleménye szerint az átalakítás értelmetlen és költséges, pláne, hogy a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz.

Megszólalt a szakszervezet

Az ATV Híradójának információi szerint egyre több iskola fontolgatja, hogy ősztől áttér az online oktatásra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a döntés nem váratlan.

Fát is hajlandóak gyűjteni

Egy megkérdezett szülő a csatornának azt mondta, ha fát kell gyűjteniük ahhoz, hogy a gyermekeik ne fázzanak az iskolában, akkor elmennek és fát gyűjtenek.

Online oktatás

A baranyai kistelepülésen élő édesapa hozzátette, a kislánya szeptemberben kezdi az első osztályt és már most, az iskolakezdés előtt azt hallotta, hogy nem lesz pénze több környékbeli iskolának sem arra, hogy fűteni tudjanak, így az intézmények online oktatásra állhatnak át.

Online oktatás az ELTÉ-n

A növekvő rezsiárak nemcsak az általános iskolákat, hanem a hazai felsőoktatási intézményeket is érintik. A napokban írtunk arról, hogy Eötvös Loránd Tudományegyetemen bezárhatják a legnagyobb rezsikiadásokkal működő Természettudományi Kart, az oktatás pedig online formában lesz novembertől egészen 2023 márciusáig.

Nem kaptak fűtéstámogatást

Az ELTE bár többször is igényelte, de nem kapott támogatást a fűtés korszerűsítésére. Az intézmény egyike azon egyetemeknek, amelyek nem alapítványi fenntartásúak. A modellváltáson átesetteket a kormány a következő öt évben összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forinttal támogatja. 

Vizsgálják a lehetőségeket

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint egyelőre nincs konkrét döntés az átállásról, jelenleg azt vizsgálják, hogy a gyakorlati órákat és labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a tanév első két hónapjára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció