A kialakult energia-veszélyhelyzet miatt takarékoskodásra szorult az ELTE Természettudományi Kara. A kiadások csökkentése végett azt fontolgatják, hogy fél évre átállnak az online oktatásra, a kar bizonyos részlegeit pedig átmenetileg felfüggesztik.

Rezsicsökkentés

Az Index azt írja, hogy az egyetem csökkentése érdekében a legdrágább rezsivel bíró TTK képzéseit átállítják online oktatásra, valamit egyes részlegeteket lehet, hogy le is állítanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Online oktatás

A TTK vezetése a Népszava cikke szerint azt kérte az oktatóktól, hogy mérlegeljék a gyakorlati és jelenléti órák oktatásának átvitelét online formába. Az ügyben a jövő hét végéig születhet végleges döntés.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez is érdekelhet:

Százezreket bukhatunk a rezsiköltségeken – nem jár automatikusan a rezsicsökkentett gázár

Ellenzik

Egy kari munkatárs beszámolója szerint a TTK vezetősége ellenzi az online oktatásra való átállást, valamint a többi intézkedést, azonban nem tehetnek mást, mert a dékán kezei is meg van kötve, muszáj takarékoskodniuk.

Legtöbb kutatás

A TTK-n végzik ugyanis a legtöbb kutatást személyes laborokban, valamint a kar két épületének a fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek közel a felét teszi ki, úgy hogy nem ez az egyetem legnagyobb kara.

Korszerűtlen fűtés

Ezen a ponton persze fontos kiemelni, hogy a drága rezsi részben a korszerűtlen fűtéstechnikai eredménye. Az Index ezen túlmenően azt írja, hogy az ELTE az elmúlt tíz évben többször kért támogatást az államtól a fűtési rendszer korszerűsítésére, de pénzt egyszer sem kapott.

Ez is érdekelhet:

A rezsicsökkentés eltörlésének bejelentése után megindult a roham a tűzifáért: horror áron lesz a tüzelő télire

Bizonytalanság

Mint írják, ha a TTK-t valóban bezárják fél évre, akkor a projektek sorsa is bizonytalanná válik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, Pálfia Zsolt szerint az ELTE-n több hete rebesgetik, hogy meg kell szorítani a nadrágszíjat, de a költségcsökkentés konkrét lépéseiről még nem született döntés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ELTE TTK