Mint ahogy azt mi is megírtuk, ma már munkanélküli nyolc fővárosi gimnáziumi pedagógus. A döntés három budapesti oktatási intézményt érint: az Eötvös, a Vörösmarty és a Karinthy Gimnázium tanárait. Az üggyel kapcsolatban a Tanárok a Tanárokért azt írja, polgári engedetlenségbe kezdenek.  

A Belügyminisztérium közleményt adott ki

Mint ahogy azt mi is megírtuk, a munkáltatói jogokat a tankerületi igazgatók gyakorolják a pedagógusok felett. A Belügyminisztérium elvi álláspontját követik, így december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának rendkívüli felmentéssel megszüntették a közalkalmazotti viszonyát. Ez azt jelenti, hogy ma már nem kell menniük tanítani, derül ki a közleményből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korábban már figyelmeztették őket

Az érintett pedagógusokat a közlemény szerint a munkáltatóik tájékoztatták korábban, hogy milyen következménye lehet annak, ha megszegik a kötelezettségeiket. Mivel közalkalmazottak, így a munkabeszüntetés alapot ad arra, hogy rendkívüli hatállyal felmentse őket a munkáltatójuk a munkavégzés alól. Magyarán szólva a tankerületi igazgatók gyakorlatilag azonnal kirúghatják őket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megszólalt Karácsony Gergely

Az ügy kapcsán nemrégiben a közösségi oldalán szólalt meg Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki azt írta: ” Nemcsak embertelen, aljas és kicsinyes, hanem a jövőt felélő, azt súlyosan veszélyeztető is az a politika, ami kirúgásra ítéli a becsületükért és a megbecsülésükért kiálló tanárokat. Minden szolidaritásom, minden támogatásom azé a nyolc budapesti pedagógusé, akiket ma azonnali hatállyal kirúgott a tankerület azért, mert kiálltak magukért, kiálltak a tanárok megbecsüléséért, kiálltak a diákokért, kiálltak az oktatásért, kiálltak a jövőért.”

Nem szabad tűrni

“Először az iskolákat vették el az önkormányzatoktól. Aztán az iskolák vezetésének jogát az igazgatóktól. Aztán a szabad oktatás lehetőségét a tanároktól. Márpedig aki a magyar iskolát, a magyar pedagógust és a magyar diákot hagyja cserben, az az egész országot hagyja cserben. És ezt csöndben tűrni nem lehet.” – fogalmazott a főpolgármester.

Kunhalmi Ágnes is reagált

“Folytatódik a megfélemlítés! A 18. kerületi Karinthy Gimnázium hat tanára is most kapta meg a felmondó levelét, köztük van olyan is, akinek jelenleg érettségiző osztálya van. Őket is kirúgják azért, mert jogos érdekeiket érvényesítve polgári engedetlenségben vettek részt. Ez elfogadhatatlan, felháborító! Azonnal vonják vissza a polgári engedetlenség miatti felmondásokat, teljesítsék a pedagógusok jogos követeléseit, tárgyaljanak a szakszervezetekkel, és tegyenek lépéseket az oktatási rendszer súlyos válságának megszüntetésére. A kirúgásokért, a jogos követelések elmaradásáért, a béremelések folyamatos halogatásáért minden felelősség a kormányt terheli. Miközben a mai napon a szemünk előtt bontakozik ki, ahogyan a kormány fűkaszaként sorra vágja el a tanárokat a megélhetésüktől, addig az őket kirúgó, kormány által irányított Klebelsberg Központban milliós jutalmakat osztogatnak. Felelőtlen és méltatlan a tanárok megalázása, ez a diákok és Magyarország jövőjének teljes lenézése.” – írja a posztjában, továbbá így fogalmaz:

Ezt követelik

“Követeljük Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetőjének azonnali lemondását! A XVIII. kerületi önkormányzat ugyanakkor 10 millió forintot különített el az azoknak a kerületi pedagógusoknak a megsegítésére, akik a kezdményezésekben, sztrájkokban való részvétel miatt elveszítik az állásukat. Továbbá az önkormányzat a ma délután kezdődő testületi ülésén 6 millió forintot javasol a ma kirúgott pedagógusok megsegítésére.”

Kiállnak a tanárok a tanárokért

A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalon válaszul a nyolc kollégájuk kirúgására azt írják: „december 1-től polgári engedetlenségbe kezdünk!” Továbbá azt is írják, hogy lehet még hozzájuk csatlakozni.

Több iskola már csatlakozott

Csütörtökön az alábbi iskolákban lesz munkabeszüntetés a legfrissebb adatok alapján:

 • Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola
 • Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola
 • Budapest I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium
 • Budapest I. kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
 • Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium
 • Budenz József Általános Iskola és Gimnázium
 • Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
 • II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
 • Járdányi Pál Zeneiskola
 • Karinthy Frigyes Gimnázium
 • Klebelsbreg Kuno Általános Iskola és Gimnázium
 • Kosztolányi Dezső Gimnázium
 • Kőbányai Szent László Gimnázium
 • Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és ZAMI
 • Pilisborosjenői Német Nemzetiségű Általános Iskola
 • Újbudai József Attila Gimnázium
 • Újpesti EGYMI
 • Városmajori Gimnázium

További tanárokat is figyelmeztetnek

November 30-án további 24 pedagógus kapott tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, hogy mire számíthat, ha a munkavégzést jogellenesen megtagadja. A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy megingathatatlan az álláspontja. Ahogyan minden munkáltató, a Belügyminisztérium is következetesen jár el azokkal szemben, akik megtagadják a munkájukat jogellenesen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tiltakozó diákok – Forrás: Facebook/Kunhalmi Ágnes