Holnap már munkanélküli lesz nyolc fővárosi gimnáziumi pedagógus. A döntés három budapesti oktatási intézményt érint.

A Belügyminisztérium közleményt adott ki

A munkáltatói jogokat a tankerületi igazgatók gyakorolják a pedagógusok felett. A Belügyminisztérium elvi álláspontját követik, így december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának rendkívüli felmentéssel megszüntetik a közalkalmazotti viszonyát. Ez azt jelenti, hogy holnap már nem kell menniük tanítani, derül ki a közleményből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korábban már figyelmeztették őket

Az érintett pedagógusokat a közlemény szerint a munkáltatóik tájékoztatták korábban, hogy milyen következménye lehet annak, ha megszegik a kötelezettségeiket. Mivel közalkalmazottak, így a munkabeszüntetés alapot ad arra, hogy rendkívüli hatállyal felmentse őket a munkáltatójuk a munkavégzés alól. Magyarán szólva a tankerületi igazgatók gyakorlatilag azonnal kirúghatják őket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fókuszban a diákok érdeke

A Belügyminisztérium már többször is azt hangsúlyozta, hogy a diákok érdekeit tartják szem előtt. Az, ha a tanárok jogellenesen megtagadják a munkavégzést, korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését, valamint a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. Kiemelték továbbá, hogy a diákok számára nem példamutató az, ha a tanáraik jogszerűtlen magatartást tanúsítanak.

Ezek is érdekelhetnek!

További tanárokat is figyelmeztetnek

November 30-án további 24 bedagógus kap tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, hogy mire számíthat, ha a munkavégzést jogellenesen megtagadja. A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy megingathatatlan az álláspontja. Ahogyan minden munkáltató, a Belügyminisztérium is következetesen jár el azokkal szemben, akik megtagadják a munkájukat jogellenesen.

Legutóbb élőlánccal tiltakoztak a pedagógusok

Október 27-én csütörtökön tíz kilométeres élőlánccal álltak ki a pedagógusok mellett a budapestiek. Csak nem egy óráig tartott az élőlánc. Azért szervezték, hogy figyelmet kapjon az oktatás jövője és a pedagógusok béremelésének kérdése.

Sajtótájékoztatót is tartottak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aznap reggel fél nyolckor sajtótájékoztatót tartott. A Margit híd budai hídfőjénél került sor az eseményre a Tanítanék mozgalommal karöltve. Egy korábban a tüntetések kapcsán állásából menesztett kölcseys tanár, Törley Katalin is felszólalt.

Ezt mondta Törley Katalin

A kirúgott tanár azt mondta, hiába folyik már két hónapja a tiltakozás, nem történik semmi. A területért felelős Pintér Sándor és a miniszterelnök sem reagált a tüntetésekre. A tüntetésre több százan érkeztek a Blaha Lujza térre, Karácsony Gergely is beállt az élőláncba.

Újpesten és Kispesten is sztrájkoltak

Újpesten a Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola tanárainak közel 50%-a sztrájkolt a csütörtöki napon. Nem csak tanárok, hanem a gimnázium több diákja is részt vett az élőláncban. Kispesten a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 26 tanár sztrájkolt aznap.

Dunakeszin is tüntettek

A Dunakeszi Szent István Általános Iskola előtt összefogtak a szülők és a pedagógusok. Fél nyolctól háromnegyed nyolcig élőláncot alkottak, így akarták kifejezni, hogy nem elégedettek az oktatás pillanatnyi állapotával. Felolvasták a pedagógus szakszervezetek által megfogalmazott követeléseket is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay