Az elmúlt napokban számos budapesti egyetem kollégistája szembesült azzal ténnyel, hogy a szeptember közepén tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt nem költözhet be időben a kollégiumába. A hallgatói önkormányzatok szerint több egyetemen a hallgatói szervezeteket megkerülve döntöttek erről.

Nem költözhetnek be a diákok

A BudaPestkörnyeke.hu szerkesztősége levelet kapott egy BME-s hallgatóktól, amelyben azt írják, hogy hétfőn értesültek arról, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vendégei részére az egyetem szobákat ad át az esemény vendégeinek. A szobák átadása egyben azt is jelenti, hogy az egyetemek diákjai a tanévkezdésre nem foglalhatják el az elnyert kollégiumi szobáikat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szeptember 12 után lehet költözni

A hallgatók azt írják, a jelenléti oktatás egyik feltétele, hogy be tudjanak költözni a kollégiumokba. „Aki nem gólya vagy a nyár folyamán nem lakott bent az Schönherzben vagy a Kármánban, az szeptember 12. előtt nem költözhet be. Aki viszont gólya vagy a nyár folyamán bent lakott a Schönherzben vagy a Kármánban, az maradhat / beköltözhet ezekben a kolikban. Erről semmilyen előzetes egyeztetés nem történt. Egyszer csak ez lett az eredmény. Ez felháborító.”

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

2 ezer hallgatót érint a BMÉ-n

A BME kb. 2000 főre tett ígéretet, ez a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével minden BME-s kollégiumot érint.

Az ELTE is szálláshelyet biztosít

Az ELTE maximum 2200 vendég elszállásolását ígérte meg, előreláthatólag az egyetem az Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumai lesznek érintettek – írja a Telex.

Valahogy szobához fognak jutni

A hallgatóknak adott információkban egyetemenként változott, mennyit adnak a diákok tudtára. Az ELTE biztosította diákjait, hogy azok az elsősök, nemzetközi hallgatók, nyári bentlakó és szeptemberi férőhellyel is rendelkezők, vagy azok, akiknek egyéb körülményeik miatt szükséges a kollégium, valahogy szobához fognak jutni.

Nem minden HÖK-kel egyeztettek

Az ELTE ennek a kidolgozásához, illetve, korábban a kollégiumi szobák kiadásához is bevonta a Hallgatói Önkormányzatot. A BME hallgatói szervezetével azonban nem egyeztettek.

A BME HÖK nem ért egyet a döntéssel

„A HÖK teljes kihagyása, előzetes tájékoztatása nélkül készült, annak tartalma, összeegyeztethetősége a folyamatban lévő kollégiumi felvételi eljárással, valamint a javasolt eljárásrend és annak megvalósíthatósága az EHK-val nem lett egyeztetve. Az egyeztetést a dokumentum nyilvánossá tételét követően megkezdtük, valamint jeleztük, hogy az abban foglaltakkal nem értünk egyet.” – írta a BME HÖK az oldalán.

4 egyetem érintett

Az ügyben dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egyeztetést kezdeményezett a HÖOK delegációjával, melyen a HÖOK elnöke és a négy leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke vett részt. Lapunk úgy tudja, ez a négy egyetem az ELTE, a BME, a BGE és az Óbudai Egyetem, de érintett továbbá az SZFE, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is.

Tavaly lett volna a rendezvény

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten. A rendezvényt tavaly tartották volna, de a járvány miatt idénre tolódott.

Ferenc pápa is jön

Az eseményen Ferenc pápa is részt vesz.  A a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. A pápa, a Hősök terén tartott miséje előtt Orbán Viktorral is találkozik.

Leáll a sürgősségi a Honvédban

A napokban írtunk arról, hogy szeptember 11 és 13 között a Honvédkórházban leáll a lakosság sürgősségi ellátása. Az intézmény ebben az időszakban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zarándokait és a rendezvényre érkező turistákat látja el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BME Schönhertz kollégium – Forrás: bme.hu