Kerületeken átívelő fejlesztés kezdődhet idén nyáron a Rákos-patak mentén. A beruházásnak köszönhetően javulhatnak a kerékpáros- és gyalogosközlekedés feltételei a X., a XIII., a XIV. és a XVII. kerületben; több szakaszon biztonságosabbá válhat a biciklizés a Duna pesti oldalán vezető EuroVelo 6 kerékpárút és Pécel közigazgatási határa között.

 Kerékpáros fejlesztések

Kerékpáros- és gyalogosközlekedési fejlesztések valósulhatnak meg idén a X., a XIII., a XIV. és a XVII. kerületben: a Rákos-patak menti kerékpárútvonal egyik fontos szerepe, hogy minden korosztály kerékpárral is közlekedhessen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pécelen át folytatódhat az útvonal

A projekt másik funkciója a magas színvonalú, városon belüli rekreációs kerékpározás és a kerékpáros turizmus feltételeinek a megteremtése. Az útvonal majd Budapest határán túl Pécelen át folytatódhat a patak mentén

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bringázzanak egyre többen

A Rákos-patak menti beruházás előkészítésekor fontos szempont volt, hogy az új útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. Cél, hogy a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

Kiépítik a hiányzó szakaszokat

A beruházás során a BKK a Rákos-patak mentén megújítja a kerékpáros-útvonal már meglevő szakaszait, valamint kiépíti a hiányzó szakaszokat a X. és a XVII. kerületben.

Megjelentek a felhívások

A tervezés befejezésére és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlati felhívásai a X., XIII. és a XIV. kerületi szakaszokra 2023. március 8-án, a XVII. kerületi szakaszra pedig március 21-én jelentek meg.

Még az idén elkezdődhet a munka

Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés előreláthatólag idén nyáron elkezdődhet. A BKK a közbeszerzési eljárás során öt önálló részre bontva biztosít ajánlattételi lehetőséget, a kis- és középvállalkozások előnyben részesítése és az ajánlattevői kör szélesítése érdekében.

 A fejlesztési útvonal

Forrás: BKK

Több mint 8 milliárd forint jut rá

A Rákos-patak menti beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Pesterzsébetben és a XV. kerületben már tart a kivitelezés. Pályázati forrásból összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat bizonyos részeit.

Előtérben a környezet

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: kerekparosklub.hu