Egyre több olyan, elsőre totálisan érthetetlennek látszó eset fordul elő, amikor valaki vegyszerekkel akar elpusztítani egy fát. Most is történt egy hasonló bűncselekmény.

Határtalan gonoszság

A zöldfelülettel szemben néha elkövetett emberi gonoszság nem nagyon ismer határokat. Most is egy ilyen esetről kell beszámolnom – írta szombat délelőtti Facebook- posztjában Budapest főtájépítésze. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Belefúrt a törzsbe…

Bardóczi Sándor megjegyezte, hogy a Főkert munkatársai folyamatosan bővítik a fakatasztert. Az egyik ilyen alkalommal vették észre, hogy a 15. kerületi Gábor Áron utcában valaki belefúrt többször az egyébként életképes fasori japánakác gyökérnyakába.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

…majd valamit beöntött

Ennek törzsébe és gázolajat, vagy ahhoz hasonló anyagot, vagy vegyszert juttatott a fába, hogy az elpusztuljon. A károkozás valószínűleg friss, a fán még nem mutatkoztak a mérgezés jelei – tette hozzá. A szakértő szerint több esetben is előfordulhat ilyesmi.

Megkerülni a hivatalos utat

Amikor valaki új kapubejárót akar létesíteni, vagy azt bővíteni, netán parkolót szeretne létesíteni, de nem szeretne, az engedély kiadását pedig megtagadják. Bardóczi Sándor hozzátette, ez akkor fordul elő, amikor a ház és a kerítés tervezésénél nem volt szempont, hogy hol van meglévő fa.

Zavaró kilátás

Más ilyen lehet, hogy valamilyen közműbekötés útjában áll a fa, de valaki a „könnyebb” utat szeretné választani. Persze akadhatnak más szempontok is. Esetleg zavarhat valakit a kilátásban egy fa, netán a parkoló autójára hullik a lomb, vagy a termés, vagy éppen építési területen így szabadulnának meg a „terepakadálytól.

30-40 év munka megy egy perc alatt tönkre

Azért is értetlenül állunk ez előtt az eset előtt, mert itt láthatóan egyik fenti körülmény sem megalapozott. De akkor mi szükség volt erre? Rossz vicc brahiból? Borzalom, ahogyan néha a városi ember bánik a közterületi zöldvagyonnal. 30-40 év munkáját tudja egy perc alatt eltörölni – tette hozzá.

Jól láthatóak a mérgezés nyomai

Nem bírságolhatnak

Egyúttal jelezte, rendőrségi feljelentést tettek az ügyben, kiszámolják a faérték kárt, ha a fa veszélyessé válik, akkor kivágják és pótolják. Bírságot nem szabhatnak ki és az összes költséget csak akkor terhelhetik rá a károkozóra, ha a rendőrség felderíti a tettes kilétét.

Nincs törvényi felhatalmazás

Kitért arra is, hogy települési zöldfelületek esetében egyik önkormányzat sem hatóság. Nincs olyan törvényi, jogszabályi háttér, ami a hatósági jogkört megalapítaná. Ezért a károkozókkal szemben csak a bíróságon vehetünk elégtételt. Emellett törvényi felhatalmazást sürgetett annak érdekében, hogy meg tudják védeni az önkormányzatok a rájuk bízott zöldvagyont.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Ehhez pedig látható mértékű, az ilyen barbarizmust elrettentő mértékkel bírságolni képes felhatalmazások kellenek. Mert ami itt történt az szégyen, de csak a jéghegy csúcsa a közterületi zöld károkozások terén – zárta sorait Bardóczi Sándor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Cikkünkben használt képeink Bardóczi Sándor Facebook-oldaláról származnak.)