Az összefogás keretein belül több száz óvodapedagógus döntött úgy, hogy nem dolgozik a mai napon. A 15. kerület mellett a 19. és a 4. kerületben is zárva maradt az óvodák többsége.

Mit szeretnének elérni az óvodai dolgozók?

Az óvodai dolgozók munkabeszüntetésének célja, hogy elérjék azt, hogy a pedagógus-bértábla vetítési alapját a mindenkori inflációhoz igazítsák, valamint tegyék azt inflációkövetővé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A 15. kerületben kezdődött meg a szervezkedés

A 15. kerületi óvodák a közleményükben azt írták, hogy „Ez az utolsó eszközünk, hogy a fizetéseinkben pozitív változás történjen! Talán így meghallják a hangunkat!”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szimbolikusan lakat is került az intézményekre

A Telexnek nyilatkozó szervező azt mondta, hogy reggel 8-tól 11:30-ig minden óvodában zárt ajtók lesznek, amelyekre szimbolikusan lakat kerül.

Nem elég a megélhetésre a fizetés

A közlemény szerint sok óvodai dolgozó a mindennapi megélhetésért küzd. A rendkívül alacsony fizetések miatt sokan kénytelenek voltak feladni hivatásukat.

Nem csak gyermekmegőrzés folyik az óvodákban

A 4. kerületi óvodákat összefogó Domak-Horváth Viktória elmondta, hogy fontosnak érzi azt, hogy hangot adjanak az ágazatban lévő súlyos problémáknak. Kiemelte, hogy az óvodákban nem csak megőrzik a gyerekeket, hanem komoly pedagógiai munka folyik, csakúgy, mint az iskolákban.

Ez a céljuk

A polgári elégedetlenséggel az a célja a résztvevőknek, hogy a társadalom figyelmét felhívják a gondokra.

Véges energiák

Domak-Horváth Viktória azt mondta, hogy erejükön felül is megpróbálják egyben tartani a rendszert, ám energiáik végesek.

Előre értesítették a szülőket

A szülőket előre értesítették az akcióról, akik megértésükről és támogatásukról biztosították őket. A gyerekeknek nem beszéltek erről, mivel ez nem szövődik be az óvodai mindennapokba a szervező elmondása alapján.

A 19. kerületből is csatlakoztak az akcióhoz

A kerületben 11 intézményből 7 döntött úgy, hogy a polgári elégedetlenség eszközéhez nyúl. A szülők többsége megértően fogadta a döntést.

Hiány van szakemberekből

A szülőknek küldött levélben az áll, hogy pedagógushiány van, és szakemberekből sincs elég. Hiányoznak gyógypedagógusok, logopédusok, fejlesztőpedagógusok és pszichológusok is a rendszerből. Az is kiderül a levélből, hogy sokszor hétvégére is visznek haza munkát az óvodai dolgozók az adminisztráció és más plusz feladatok okán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay