A mai napig az érintett családok csaknem fele már elérte a tervbe vett gyermekszámot – mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára, aki szerint potenciálisan 217 ezer család juthatott otthonhoz állami támogatással.

Ennyi szerződést kötöttek

Az idei esztendő akár rekordot is tartogathat a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK ügyében – nyilatkozta a Világgazdaságnak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András a kormányközeli lapnak azt mondta, 2022-ben, november végéig közel 33 ezer szerződést kötöttek meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így oszlottak meg az arányok

Az érintettek mintegy fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majdnem kilencezren új lakást szerettek volna venni, nyolcezer-ötszáznál is többen pedig a falusi CSOK különféle lehetőségeivel éltek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

217 ezer megkötött szerződés

Ezek alapján van esély arra, hogy az idei adatok megközelítik a tavalyi rekordértékeket: 2021-ben negyvenezer szerződésre került pecsét. 2015. július elseje óta élő otthonteremtési támogatás az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer kontraktusnál jár. Potenciálisan ennyi család jutott otthonhoz állami támogatással – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Falura is sokan mentek

Tállai András szerint érdemes a 217 ezres szerződésszámot két külön szempontból is megvizsgálni. Először is kiemelhető, hogy milyen ingatlanoknál használták fel a támogatást. A legtöbb, 126 ezer esetben használt lakás megvásárlásához adtak segítséget az állami milliók, emellett majdnem 57 ezer új otthon kialakításához is felhasználták a támogatást. Falun pedig 34 ezer ingatlan megszerzéséhez, felújításához járult hozzá a dotáció.

Közel 4 ezer szerződés esetében nem született gyerek

A 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek.

Lehet részletfizetést is kérni

Egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást. Fontos azonban, hogy még ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben.

Kisvárosnyi gyerek születését segíthette elő

A jogszabályok szerint használt lakásra felvett támogatásnál legfeljebb két, új lakásra kért dotációnál pedig legfeljebb három gyermek vállalására van lehetőség. Mint Tállai András ismertette, a mai napig az érintett családok csaknem fele már elérte a tervbe vett gyermekszámot. „Annyi biztos, hogy a CSOK programja több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet” – fogalmazott az államtitkár.

Ennyi időn belül kell megszületnie a gyerekeknek

A CSOK-szerződések más szempont alapján is szortírozhatók: egyes családok már meglévő gyermekeik után folyamodtak a támogatáshoz, mások gyermekvállalási terveik alapján kötöttek szerződést. Az utóbbi kapcsán Tállai András arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekvállalásra egy gyermek esetén négy, kettőnél nyolc év áll rendelkezésre.

Még csak a négyéves határidő telt el

Új lakás építése, illetve vásárlása esetén – a meglévő gyermekeket is figyelembe véve – a harmadik gyermek megszületésére tíz évig van lehetőség. „Miután a CSOK 2015-ös indulása óta még csak hét év telt el, ez idáig az egy gyermek vállalásához megadott négyéves határidő telt le” – mondta az államtitkár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/vajda János.)