Ritkán használják az elsőbbségi levelezést, ezért változtattak a törvényen. Ennek értelmébe később, a második nap végéig kell odaérnie a levélnek.

Egy helyett kettő nap

Több időt hagyna az elsőbbségi levelek kézbesítésére a kormány legújabb javaslata: ezentúl nem a feladást követő napon, hanem a második munkanap végéig kellene kézbesítenie a postának az így feladott levelek legalább 85 százalékát – szúrta ki a 24.huA BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alig használják

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvénymódosítás ezt azzal indokolja, hogy az elsőbbségi leveleket ritkán használják.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csak pár százalék az elsőbbségi

„Az elsőbbségi levél igénybevétele, különösen a lakosság általi igénybevétele, nagyon csekély, 2022 első félévében az összes belföldi levélküldemény mindösszesen 5,3 százaléka volt elsőbbségiként feladott” – többek között ez áll az indoklásban.

Kevés levelet adunk fel

Azt is írják, hogy: ”Egy évben egy állampolgár átlagosan 1,2 darab levelet ad fel, amelyből az elsőbbségi küldemények száma egy állampolgárra jutóan 0,063 darab.”

Észszerű döntés

Az indoklásban az is szerepel, hogy a módosítás összhangban áll az uniós szabályozással, mivel az erről szóló irányelv nem állapít meg kötelező szabályokat a teljesítendő átfutási időkre. „Így ezeket a minőségi követelményeket indokolt az észszerű elvárási szinthez igazítani” – vonta le a kormány a következtetést.

Máshol is módosítanának

Jelenleg a postás döntheti el, hogy tart-e magánál gázspray-t vagy riasztó- illetve gázfegyvert. Ha elfogadják a javaslatot, akkor a munkáltató lesz jogosult dönteni arról, hogy biztosít-e gázspray-t a postai alkalmazottnak. A módosítás célja a biztonságot növelése és a balesetek elkerülése – olvasható az indoklásban. A javaslatok, amennyiben a parlament megszavazza azokat, január 1-jétől lépnek hatályba.

Megtépte a postásnő haját

A Kékvillogó.hu hírportál is beszámolt róla, hogy a hajánál fogva rángatta meg a postásnőt egy 71 éves férfi Hajdúszoboszlón. A férfi azzal gyanúsította meg, hogy meg se próbálta kézbesíteni a levelét, csak az értesítőt dobta be a postaládájába.

Nem tagadta

A rendőrök előállították a helyi lakost a kapitányságra, ahol elszámoltatták a történtekkel kapcsolatban. Nem tagadta tettét és azt is elismerte, hogy elhamarkodottan cselekedett.

Erőszak bűntette

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a férfival szemben. A szükséges eljárási cselekményeket elvégezték a rendőrök és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: posta