Szilágyi Liliána már többször nyilatkozott arról, hogy édesapja, Szilágyi Zoltán hogyan zaklatta őt lelkileg, testileg és szexuálisan. Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő 2021 végén állt a nyilvánosság elé történetével, és most újabb részleteket árult el életéről.

Gyarmati Dezső volt rá a legnagyobb hatással

Liliána elárulta: életére a legpozitívabb hatást anyai nagyapja, a háromszoros olimpiai bajnok pólós Gyarmati Dezső tette. Ő volt az, aki először levitte az uszodába, de az is ő volt, aki látva unokája személyiségét, azt javasolta, hogy ne úszót neveljenek bele. Később pedig próbálta megvédeni az apai terrortól – kevés sikerrel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közel vitték a művészetekhez

Nem csak egyenrangú félként kezelték már gyerekként is, de a nagymamája a művészetekhez vitte közel, otthon színházi előadásokat rögtönzött neki, a nagyapja pedig művészettörténészként magyarázott neki gyakran. Azt a boldog oldalát mutatták meg neki, ami odahaza annyira hiányzott. Máig traumaként éli meg, hogy amikor Gyarmati Dezső 2013-ban haldokolt, és üzent neki, hogy szeretné még egyszer látni, az apja nem engedte be a kórházba – derült ki a 444.hu interjújából.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Aki nem állt ki mellette

Szilágyi Liliána azt is elárulta: az olimpiai ezüst- és bronzérmes úszóról, Gyarmati Andreáról kevésbé pozitív a véleménye. Azt állítja, hogy amikor előállt a történetével, akkor támogatást várt volna tőle, de nem kapta meg, sőt azt hallotta, hazudozással vádolja meg őt. 

„Milyen kár, hogy nem kisfiú.”

Liliána még egy korszakos alakról beszélt. Szerinte Széchy Tamás személyisége, viselkedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az uszodák közegében természetesnek vették a testi és lelki megalázásokat.  Az edző felvette őt a karjaiba, s „bügyürgette az arcát”. Amikor a Liliána édesapja odaért, Széchy csak annyit mondott neki: „Milyen kár, hogy nem kisfiú.”

Egyszer viselkedett apaként

 „Az apám szerintem életemben egyszer viselkedett apaként, kivett a kezéből és szó nélkül elrohant velem. Annyit mondott, soha többé ne nézzek rá, ne vegyem figyelembe ezt az embert, mert nagyon gonosz” – tette hozzá Szilágyi Liliána.

Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt indított pert

A klubvezetőként és ügyvédként tevékenykedő Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt perelte lányát. A szeptemberi tárgyaláson a bíró közölte, hogy a Szilágyi Liliána által elmondottak alapján feljelentést tesz. Amíg tart az eljárás, az apa által indított pert felfüggesztették. 

Szilágyi Liliána eljátszotta a történteket

A már visszavonult úszónő szerint apja nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette. Szilágyi Liliána azt mondta, hagyta magát, mivel abban bízott, hogy ha ez véget ér, akkor nem kell több fájdalmat elszenvednie. A BudaPestkörnyéke.hu is megírta, hogy a bírósági jelenet során maga Szilágyi Liliána játszotta el az édesapát, őt pedig egy rendőr testesítette meg. A nyomozónak hanyatt kellett feküdnie, a korábbi úszónő pedig a combjára térdelt majd a kezeivel mutatta meg, hogy miként fojtogatta őt az apja.

Édesanyja lépett közbe

Szilágyi Liliána állítása szerint az édesanyja közbelépése akadályozta meg azt, hogy akkor tragédia történjen. Szilágyi Liliána ügyvédje elmondta, hogy védence részletes vallomás tett. Sőt, a bíróságnak azt is meg kellett mutatnia, hogy hogyan történt a fojtogatás.

Sokáig tartott a meghallgatás

Kiderült, hogy elképesztően hosszú ideig tartott a bírósági meghallgatás: négy és fél órát vett igénybe. A bíróság egyelőre nem állapította meg Szilágyi Zoltán bűnösségét, aki továbbra sem tett beismerő vallomást. Amennyiben kiderül, hogy valóban igazat állít Szilágyi Liliána, úgy apját akár 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szilágyi Liliána és Gyarmati Andrea. Fotó: archív