Amint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok pénteki újraszámlálásának eredményétől függetlenül, azt kezdeményezi, hogy Budapest teljes területén ismételjék meg a főpolgármester választást. A bejelentés után Vitézy Dávid is reagált. 

Megszólalt Vitézy Dávid

“Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Karácsony a felelős

Az LMP és a Fidesz közös jelöltje szerint  a választás vasárnap megtörtént, „végre abban kellene tisztán látni”, hogy abban ki volt a győztes. Ha pedig rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság történt, az a főpolgármester felelőssége, ezért Karácsony Gergelytől „jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Csökkenteni akarja a feszültséget

Vitézy kifejtette, hogy ő „csökkenteni, nem pedig növelni” szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amibe Budapest került. Az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Ezekért Vitézy nem „az áldozatos munkát végző” szavazóköri delegáltakat hibáztatta, hanem az ellentmondó segédleteket és „a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott” állásfoglalásait.

Politikai vádaskodás? 

Vitézy azzal vádolta Karácsony Gergelyt, hogy vele szemben ő nem tényekkel alátámasztva érvel, hanem politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket.

Nem kaptak lehetőséget a vizsgálatra

Karácsony Gergely szerint “a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

Nem a lezárt urnákat kérték be

A főpolgármester szerint a  Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

Szabálytalanul szállították a szavazólapokat? 

A főpolgármester szerint “az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Péntek 18 óra

Karácsony Gergely attól függetlenül, hogy mi lesz a pénteki újraszámlálás eredménye, azt kéri, hogy ismételjék meg teljes Budapest területén. Ezért péntek este 18 órára, mindenki vár a Nemzeti Választási Iroda elé. A főpolgármester azt mondta, hogy amennyiben nem írják ki újra a választást, akkor a Kúriához fordul. Azt szeretné, ha még júniusban kiírnák az új választást. 

Előzmény

Szerda este a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség. Vitézy Dávid örül a választási bizottság döntésének, Karácsony Gergely szerint nem kellett volna Szentkirályi visszalépésével trükközni és akkor most nem lenne keveredés.

324 szavazat a tét

A bizottság 12:4 arányban döntött arról, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását. A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült