Nem csoda, ha valakinek lassan elmegy a kedve a megújuló energiától: nem csak a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése miatti költségnövekedés jelenthet gondot, hanem az elszálló árak.

Keress új kivitelezőt!

Bárkinek lehetősége van új kivitelezőt keresnie, ha sokallja a napelemtelepítéssel kapcsolatban megemelkedett költségeket – hangzott el az RTL híradójának szombat esti adásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokkoló hírek

Szíven ütötte Takács Gábort, amikor megtudta, mennyit kellene fizetnie, hogy telepítsék azt a napelemrendszert, amelyet elvileg az állam támogatott volna 100 százalékban. Erről a férfi még a csatorna pénteki összeállításában beszélt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Közel egymillió forintos többletről jött értesítés

„Jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott és ez 960 valahány ezer forintra emelkedett” – magyyarázta. A kivitelező cég vezetője azt mondta, az összes pályázó hasonló cipőben jár, nemcsak az ő ügyfeleik.

Ezen tényezők miatt van emelkedés

„Sajnos mind a 43 ezer pályázót érintette az a 30-40 százalékos áremelkedés, ami az elmúlt 15 hónapban megfigyelhető volt a napelemes piacon” – nyilatkozta az Eu-Solar elnök-igazgatója, Petre András. Nemcsak a napelemek és a telepítési anyagok drágultak. Azt mondja, a forint-euró árfolyam és a munkaerőhiány is felverte az árakat.

Visszafizetik az elállók pénzeit

A cégvezető hozzátette, aki nem tudja vállalni a megemelkedett költségeket, az elállhat a szerződéstől. „Természetesen aki mégis úgy dönt, hogy szeretne elállni, azoknak az eddig befizetett összegeket visszafizetjük” – hangsúlyozta Petre András.

Nem nyelhetik be a vállalkozások

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetségnél is azt mondják, jelentősen nőttek a költségek. „Valakinek ezt a különbözetet valahogy meg kell térítenie. Az nyilvánvalóan nem várható el, hogy bármelyik vállalkozás a saját költségterhére valósítsa meg ezeket a napelemes rendszereket” – magyarázta a szakmai szervezet elnöke, Kiss Ernő.

Nem kell önrész

Az RTL megkeresésére a kormány is azt javasolta a hasonló helyzetben lévő pályázóknak, hogy keressenek másik kivitelezőt. Hozzátették, hogy a lakossági napelemes pályázat 100 százalékos támogatási intenzitású, a családoknak nem szükséges önrészt biztosítaniuk.

A homályban hagyott kérdés

A kivitelező a munkálatokat a szerződéses vállalásai szerint köteles elvégezni. Amennyiben nem így jár el, a mulasztó cég a fogyasztóvédelemnél bepanaszolható. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy a megnövekedett költségeket kinek kellene kifizetnie.

Lesz egy újabb kör

Pár nappal ezelőtt a Portfolióval azt közölte a kabinet, hogy újabb pályázati kör kiírását tervezik. Azt írták, az új kör elindítása előtt döntés születik a felhívás keretösszegének megfelelő mértékű módosításáról és a fajlagos költségek felülvizsgálatáról is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: MTI/Branstetter Sándor.)