Újabb lépés a főváros 6. kerületének elhanyagolt telefonfülkék ellen indított harcában: Terézváros október 1-től utcabútornak minősíti át a telefonfülkéket, amiket, ha nem takarít a tulajdonos, akkor akár kétmillió forintra is megbüntethetik. Soproni Tamás polgármester szerint az új szabályoknak köszönhetően már nem fűzheti anyagi érdek a Telekomot és az állami hirdetőket a fülkék fenntartásához.

Utcabútornak minősülnek

A képviselő-testület csütörtöki döntésének értelmében október elsejétől a fülkék utcabútornak minősülnek, melyeken tiltják a reklámok elhelyezését. Azt is előírták, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár esetenként kétmillió forintra is bírságolható – írta az önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Reagálás az ígéretekre

Soproni Tamás polgármester azt írja Facedbook-bejegyzésében: hiába egyeztettek a céggel, mindig csak „üres, be nem tartott ígéretet kaptak”. Véleménye szerint nem csak a „csak reklámfelületnek használó, és a bevételből származó hasznot élvező Telekom” a hibás, az Országgyűlésnek is változtatnia kellene az elavult szabályozáson. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ugyanis máig megszabja, hány telefonfülkét kell fenntartani.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Előrelépést remélnek

A kerület vezetése azt reméli, hogy a szabályozással végre előrelépést érnek el az egyébként alapvetően semmire nem használt telefonfülkék elleni küzdelemben. Az új szabályokkal megszűnik az az anyagi érdeke a Telekomnak és az állami hirdetőknek is, amiért a fülkéket fenntartani érdemes. Ha a Telekom nem takarítja ezeket a fülkéket, akkor a kerület szívesen átvállalja a feladatokat, de nem ingyen – tette hozzá a polgármester.

Piszoárként és kocsmapultként működnek

A BudaPestkörnyéke.hu többször írt arról, hogy Terézváros hadat üzent a telefonfülkéknek. „A Telekommal folytatott levelezést követően arról kaptunk tájékoztatást, hogy noha nem tervezik csökkenteni az üzemelő telefonkészülékkel felszerelt fülkék számát, legalább azokat leszerelik, amelyeket készülék híján leginkább piszoárnak és kocsmapultnak használtak. Ilyen van például a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is” – írta a polgármester néhány hónapja.

Ezt mondja a Telekom

„A Telekom is tisztában van vele, hogy a Teréz körúti telefonfülkéket az átlagosnál többször rongálják és szennyezik különböző módokon, így vállalták, hogy havi 1 helyett 2-szer fogják takarítani őket. Ez kedves, de elégségesnek nem nevezném” – tette hozzá.

569 darab

Az NMHH hatósági határozata szerint Budapesten 569 nyilvános telefonfülkét kell üzemeltetni. Ebből közel 30 a Teréz körút körülbelül 1 kilométeres hosszában van elhelyezve, ami gyaníthatóan a telefonfülkék autóforgalom felé eső részén található reklámfelületek miatt lehet jövedelmező a Telekomnak.

Alig használják

„A kihasználtság miatt biztosan nem: egy nyilvános készülék átlagos havi használati ideje kevesebb mint húsz perc, tehát kimondható, hogy semmi értelmük sincs megtartani őket. Persze az alacsony kihasználtság nem meglepő, hiszen vannak ezek között kártyás készülékek. Kérem?!” – fogalmazott posztjában Soproni Tamás.

Ellenőrzik, takarítják

A Telekom annyit közölt, hogy éves szinten közel 350 millió forintot költenek a fülkék fenntartására. A telefonfülkéket rendszeresen ellenőrzik, takarítják, illetve, ha bejelentést kapnak, akkor soron kívüli takarítást rendelnek meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. Kiemelt kép: tovább tart a harc a terézvárosi telefonfülkékkel.

Fotó: Facebook/Soproni Tamás polgármester