Telített a Dél-Pesti Centrumkórház intenzív osztálya, annyi a koronavírusos beteg – erről Szlávik János beszélt vasárnap. Az infektológus azt mondta, a járvány gyors terjedése miatt újabb szigorításokra és a negyedik oltásra is szükség lesz.

Megtelt az intenzív osztály

Megtelt a Dél-pesti Centrumkórház az intenzív osztálya, az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan – ezt Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában mondta vasárnap este.  

Az oltattak meggyógyulnak

Az infektológus azt mondta, az intenzív osztályon száz százalékon pörög a munka. A szakember szerint sok oltatlan beteg van, és bár vannak olyanok is, akik az oltás ellenére is bekerülnek a kórházba, ők általában nem kerülnek intenzív osztályra, illetve meg is gyógyulnak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Fekvőbeteg osztályra kerülnek a krónikus betegek

Az intenzív osztályra jellemző, hogy 80-90 százalék az oltatlan betegek aránya. A fekvőbetegosztályon ennél árnyaltabb a kép, ide ugyanis azok is bekerülhetnek, akik beoltatták magukat, de mondjuk idős koruknál fogva vagy krónikus betegségeik miatt intézményi ellátásra szorulnak.

Csökken a védettség

A főorvos hangsúlyozta, az kijelenthető, hogy mint a többi országban, úgy Magyarországon is az oltatlanok vannak nagy veszélyben. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az oltás után a védettség idővel csökken, ezért próbálják buzdítani az embereket a harmadik adag vakcina felvételére is.

Szigorításokra lesz szükség

Szlávik János szerint különböző intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy ezt a járványt le lehessen törni, az is elképzelhető, hogy további intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, ami azt jelenti, hogy a következő két hétben nem számíthatunk arra, hogy a helyzet javul majd.

Kötelező maszkviselés

Gulyás Gergely múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy szombattól kötelező Magyarországon a zárt helyeken a maszkviselés valamint az 500 főnél nagyobb rendezvényekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Valamint az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszi a harmadik oltást.

Jöhet a negyedik oltás

Szlávik János az ATV-ben azt mondta, hogy a koronavírus nem olyan, mint az influenza. Egyelőre úgy tűnik, ebben az esetben 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert, és nem csak azért, mert csökken a védettség, hanem azért is, mert újabb variánsok jönnek. Nemsokára szóba kerülhet a negyedik oltás, néhány országban ez már napirenden van, s elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell majd oltatnia magát az emberiségnek.

Drasztikus számok

A hétvégén Magyarországon közel 400-an haltak meg a koronavírus szövődményei miatt és több mint 27 ezer új fertőzöttet igazoltak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Oltási akcióhét

Hétfőtől, egy héten keresztül, a kórházak országszerte, Budapesten kiemelten, megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra.

Nincs szükség regisztrációra

Az oltatlanok a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált a www.eeszt.gov.hu honlapon és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást.

A budapesti és Pest megyei oltópontok listáját itt találod meg

Kiemelt kép: Szlávik János – Forrás: MTI/Koszicsek Szilárd