15 fokos hidegben tanultak a diákok a Kiskunmajsai Katolikus Gimnázium és Kollégium épületében a múlt héten. Ráadásul, az igazgatót idézve, „nevelő célzattal” nem vehetik fel a kabátjukat és „biztos, ami biztos alapon” még a hőmérőket is elvették tőlük.

Egyből lecsavarják a fűtést

„Az átlaghőmérséklet 15 fok körül van, de mértünk ennél hidegebbet is” – mondta az egyik szülő, aki azt állítja, amint kimennek a gyerekek a teremből, egyből lecsavarják a fűtést, ráadásul reggel 11 fokba is futottak már bele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tilos felvenni a kabátot

A szülők szerint a gyerekek nemcsak fáznak, de rendszeresen meg is betegednek a hidegben, mivel tilos kabátot felvenniük. A szülő emiatt panaszt is tett, amire azt a választ kapta, hogy utasították az iskolát a rendes fűtésre. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elvették tőlük a hőmérőket

Farkas Zoltán igazgató szerint ugyan előfordulhattak ilyen átmeneti esetek, de azokat megszüntették. Biztos, ami biztos, a gyerekektől elvették a hőmérőket, mivel „csak az iskola karbantartója mérhet hitelesen” – közölte a szombat esti RTL Híradó.

Nevelni kell a gyereket

A kabátviselési tilalomról Farkas azt mondta, hogy „egy iskolának nevelnie is kell a gyerekeket”, jobban tennék, ha nem bokavillantós, szaggatott farmerben, tornacipőben és pólóban járnának, „amire meg kabátot akarnak venni”.

Kőbányán is takaréklángon

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy lezárták a radiátorokat, így mindössze 16 fok van egy kőbányai általános iskola folyosóin, de a tantermekben sem sokkal jobb a helyzet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint van olyan intézmény, ahol inkább leszerelték a hőmérőket, hogy a tanárok ne lássák, hány fok van.

20 fokot írtak elő

A kormány az iskolák esetében 20 Celsius-fok minimális hőmérséklet írt elő még szeptemberben, mivel a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet szerint ennyi a szükséges. A kőbányai Széchenyi István Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a hideg komoly problémát jelent: a könyvtárosként dolgozó Simon Edit 17 fokot mért a hét elején. A hőmérséklet a könyvtárban aznap délutánra ugyan 18-19 fokra emelkedett, de ahogy elmondta, a folyosón ennél hidegebb van.

 „Nem szabad bekapcsolni”

„A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van” – mondta az RTL Híradójának az iskola dolgozója. A könyvtáros állítása szerint az első és a második emeleti termekben még megvan az előírt hőmérséklet, ám a földszinten nem, ráadásul tanítás után az egész intézményben letekerik a fűtést.

Nem mindenhol fűtenek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud olyan iskoláról, ahol éjszaka és hétvégén kevésbé fűtik az iskolákat. Tájékoztatásuk szerint nap mint nap rengetegen jelentkeznek azzal a problémával, hogy legfeljebb csak egyes szobákat, egyes tantermeket fűtenek. 

Leszerelt hőmérők

„Folyosókat tehát nem, vagyis el tudjuk képzelni, hogy összességében milyen lehet a hőmérséklet az intézményekben. Már olyanról is értesítettek, hogy vannak iskolák, ahol leszereltették a hőmérőket, hogy ne tudják a kollégák mérni” – jelezte a szervezet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Netkazán.hu