Egy életeket mentő magyar hőst, egy igazi sportembert temetett maga alá egy lavina az Egyesült Államok egyik ismert síparadicsoma közelében, a coloradói Aspenben. H. Gábor feltételezhetően nem síelni ment fel a hegyre, mászótúrán vett részt, amikor megtörtént a baj.

Hárman rekedtek a hó alatt

Az első hírek szerint három ember rekedt a hó alatt, kettejüknek sikerült kimenekülnie, ám Gábort hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel. Az amerikai seriff irodájának közleménye szerint ottani idő szerint vasárnap délután fél 2 körül érkezett a riasztás, hogy erős lavinát észleltek, amely három ember sodorhatott el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több száz méteres hógörgeteg

A hegyoldalon lezúduló hófal mintegy száz méter szélességben, illetve több száz méter hosszan indult meg a lejtőn. Hamar kiderült, hogy ketten nincsenek veszélyben, ám harmadik társuk a hó alatt rekedt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Helikoptert küldtek a helyszínre

Miután a lavinaveszély továbbra is fennállt, gyalogosan nem közelíthették meg a helyszínt a mentők. Helikoptert küldtek a területre, de az nem tudott a meredek oldalon leszállni – írta összeállításában a Blikk.

Sokáig küzdöttek érte

Közben az egyik síelőnek sikerült a felszínre hozni a betemetett magyar sportolót, és megkezdte az újraélesztését. Egy jó óra elteltével azonban odalett a remény.

Lehozták a hegyről

A túlélőket és a magyar áldozat holttestét egy biztonságos területen leszálló helikopterrel sikerült lehozni a hegyről – írta az amerikai aspentimes.com portál.

Öt éve történt utoljára halálos baleset

„A lavinában érintett három síelő mindegyike részesült lavinavédelmi kiképzésben, illetve lavinavédelmi felszerelést vitt és használt” – közölték a hatóságok hozzátéve: ezen a területen utoljára 2018-ban történt halálos baleset.

Évek óta mentette az embereket

„Remek sportember volt Gábor, egy igazi hős, példaértékű személyiség. Évek óta mentette az emberéleteket a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának önkéntes tagjaként. Az egyik legaktívabb, legképzettebb volt ő, aki a nyári időszakban a szabad idejében segített a bajbajutottakon” – mondta a lapnak a férfi egyik barátja.

Szerette az extrém túrákat

Gábor az extrémebb téli túrákat is szerette, többször is részt vett hófalmászásban. Ilyenkor nem sítalpat visel az ember, hanem fókabőrből készült, speciális széles talpat erősít a bakancsára, ami lehetővé teszi, hogy felfelé másszon. 

„Döbbenten nézem a képeket”

„Pár nappal ezelőtt láttam az első, kint készült fotókat. Az utolsót erről a hegyoldalról szerintem vasárnap reggel készíthette Gábor, amikor túrázni indultak. A nyomokból jól látszik, hogy nem egy sípályán halad, hanem a mély hóban. Ebből gondolom, hogy nem síelni mentek, hanem másztak a hófalon a társaival – mondta a barát, aki a kép alá ennyit posztolt: „Drága Barátom! Döbbenten nézem ezt a képet, és kereslek reménytelenül!” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció: Fotó: Új Szó