A gyermelyi tésztát gyártó vállalatcsoport előre szól, hogy büdös lehet Budapest környékén, ugyanis holnaptól egy hétig trágyázni kezdenek. Azt mondják, hogy csak kedvezőtlen széljárás esetén lehet büdös. A friss meteorológiai adatok szerint kedden pont nyugatról fog Budapest felé fújni a szél, esélyes, hogy a Zsámbéki-medence településein trágyaszag lesz érezhető.

Szervestrágya szórás

A Gyermelyi Vállalatcsoport Növénytermesztési Ágazata az idén is szervestrágya szórást fog végezni a lakóterületek közelében. Előre szólnak, hogy az eddigi évek tapasztalatai alapján a széljárás függvényében kellemetlen szaghatással járhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A trágyázás felől fúj majd a szél

Mivel a gyermelyi földek Budapesttől nyugatra, légvonalban alig 20 km-re vannak, várhatóan lesz olyan település, különösen a Zsámbéki-medencében, ahol érezni lehet majd a trágyaszagot. Erre utal az a tény is, hogy kedden nyugati széllel hidegfront érkezik, így könnyen trágyaszagot vihet a szél Budapestre is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szagtalanítót használnak

Bokros Gábor a cég marketingese korábban elmondta, hogy egy La. Biofog 400 EVO szagtalanító berendezést alkalmaztak. Ez egy hóágyú szerű berendezés, amivel egy vízben oldott speciális koncentrátumot permeteznek a trágyatérbe, amik a levegőbe kerülő szagmolekulákat megkötik, a talajra szórt szervestrágyát pedig azonnal beforgatják a talajba. Így el lehet kerülni, hogy a kellemetlen szagok eljussanak a településekre.

Orrfacsaró bűz

Emlékezetes, hogy 2019 augusztusának elején tömény trágyaszag lengte be Budát és a budai agglomerációt. Akkor a nagy melegben orrfacsaró trágyaszag keserítette meg napokig a Budaörsön, Pátyon, Nagykovácsiban és a főváros budai kerületeiben élők életét.

Trágyaszag a nagyszinpadnál

A szélirány alapján akkor is valahol a Zsámbéki-medence környékén trágyázhattak sokat és jó alaposan. A nyugat felől érkező szél úgy beterítette a fővárost is a bűzzel, hogy még a Szigeten, a nagyszinpadnál is érezni lehetett a trágyaszagot.

Helikopterrel akarták keresni a szag forrását

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere akkor a Facebook oldalán azt írta, hogy állítólag Zsámbékon nedvestrágyáznak, és a nagy szél viszi szét a szagot. A sajtónak elmondta, már reggel óta érezni lehetett a városban a szagot, ő először azt hitte, Budaörsön kell keresni az okát, és közteresek kutatták, honnan terjed a bűz. “Már azon gondolkoztam, hogy helikopterrel keressük, de aztán a törökbálinti rendőrőrstől azt az információt kaptam, hogy Zsámbékról jön a szag” – mondta.

A Katasztrófavédelem is foglalkozott a bűzzel

“Nincs mérgező anyag a levegőben, csak kellemetlen szaga van a trágyázásnak” – mondta akkor Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese. Előbb ugyan azt mondta, hogy a bűz forrása Zsámbékon van, később azonban korrigálta a hírt, hogy mégsem Zsámbékról jön a szag.

Nagy trágyaszag

Ugyan soha sem derült ki, hogy a 2019-es nagy trágyaszag honnét érkezett, de nem kizárt, hogy pont onnét, ahol most előre szólnak, hogy trágyaszag lehet. Talán a népszerű tésztákat gyártó cég tanult a korábbi kellemetlenségekből és most inkább szólnak és hozzáteszik: talán tényleg sikerül szagmentesen megoldani a talaj előkészítését a jövő évi búzához, a kedvelt száraztészta egyik fő alapanyagának termesztéséhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sztántóföldek Szob és Márianosztra környékén – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu