A 11. kerületi gazdagréti lakótelepen, csaknem másfél évtizedig forgatott ikonikus tévésorozat, a Szomszédok nem csak hozott, hanem vitt is. Erről beszélt az erdész szerepét játszó Trokán Péter. Meglepő titkokról lebbentette most fel a fátylat a színművész.

Őszintén beszélt a sorozatról

A Szomszédok című tévésorozat 1987-től 1999-ig volt adásban a Magyar Televízióban. Azóta is többször ismételték 331 részes szériát, az ikonikus szereplők mondásai mai is rendszeresen visszaköszönnek mémek formájában, vagyis a lassan 25 éves műsor még mindig trendi tud lenni. Legutóbb az erdészt alakító, Trokán Péter beszélt őszintén a sorozatról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elhasználódott az arcuk

„A Szomszédok nem csak hozott, henem vitt is. Hozta a népszerűséget, akkorát, amelyre nem is számítottunk, azonban elvitte a filmezés lehetőségét” – mondta Trokán Péter a Palikék Világa című Youtube csatorna friss videójában, amit a cikkünk alján nézhetsz meg. Arra a kérdésre, hogy a filmezés lehetőségét miért zárta be az alkotók többsége előtt a sorozat, a színművész azt válaszolta, hogy senki sem hívta őket, mert elhasználódott az arcuk, annyit voltak képernyőn, ráadásul a nézők az adott karakterrel azonosították őket. Trokán Péter például a mai napig sokak számára egy erdész – fejtette ki a színművész.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem volt konkurencia

A sorozat idejében, egészen 1997-ig nem voltak kereskedelmi tévék Magyarországon. Mivel sem internet, sem YouTube, sem streaming szolgáltatók nem voltak, mindenki az állami tévét nézte azt, amit ott adtak. Mivel a műsoroknak nem volt konkurenciájuk, milliók látták azokat az embereket, akik a tévében szerepeltek. A Szomszédok egy-egy epizódjának, 3 milliónál is több nézője volt. Ekkora figyelemről a kereskedelmi tévék csak álmodhatnak.

Jól kerestek

“Ezeket a színészeket meg kell fizetni” – mondta az akkori tévéelnöknek a sorozat producer-író-rendezője, Horváth Ádám – mesélte Trokán Péter. A művész azt is elmondta, hogy mivel nem voltak filléres gondjaik, nagyon jó hangulatban zajlott a forgatás, mindenki szívesen ment oda dolgozni, hiszen jól kerestek. “Ma ki kell kufárkodni a gázsit, mert mindenhol kevés a pénz. Ahol így működnek a dolgok, oda nem olyan szívesen megy az ember” – tette hozzá Trokán. Azt is elárulta, hogy nincs menedzsere, a gázsijáról ő szokott megállapodni a producerekkel.

Fontos volt a szakáll

Trokán Péter azt is elmesélte a videóban, hogy a másfél évtizedig tartó szerepet azért kapta meg, mert volt szakálla, egy korábbi forgatásról ismerte Horváth Ádámot, aki kedvelte őt. Horváth ugyanis olyan emberekkel vette magát körül, akiket szeretett.

Lakótelepi emberekről szólt

A sorozat cselekménye a gazdagréti lakótelep egyik panelházában élő emberek, családok és ismerőseiknek, rokonságuknak mindennapjait, életét mesélte el, apró-cseprő gondjaikat, mindennapi problémáikat, a kor jellemző helyzeteit, történéseit dolgozta fel 30 perces epizódokban. 

Vágásiék és Takácsék

Három család története indult el. Vágásiék, egy fiatal tanárnő és egy nyomdász pár volt. Ők rokonuktól, Janka nénitől költöznek új lakásba. Takácsék, nyugdíjas házaspár, akiknek a házát az M0-s autóút építése miatt szanálták. Velük költözött Alma, az unokájuk is. Neki volt az udvarlója a Trokán Péter alakította erdész.

Három család

Mágenheimék, orvos−kozmetikus házaspár volt, sokéves albérlet és spórolás után jutottak végre rendes lakáshoz. A három család egy új lakótelepi ház egyazon emeletére költözött. Ezzel együtt láthatóak voltak az ismerőseik és egyéb ott lakók életének történései is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a teljes videó (08:45-től beszél a Szomszédokról)

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból – BPK-montázs