A balesetről álmodott, miközben két hónapig altatásban volt – mondta a 16 éves fiú, akit barátjával együtt tavaly áprilisban megrázott az áram egy vasútállomáson. Barátjának próbált segíteni, közben teste 50 százaléka égett meg. A másik fiú, aki egy vagon tetejére mászott, belehalt sérüléseibe. 

Tragédia a vasútállomáson

A 16 éves Csáky Soma lába tavaly áprilisban sérült meg a sárospataki pályaudvaron. Osztálytársaival az állomáson voltak, amikor egyik barátja felmászott egy vagon tetejére, hogy szelfit készítsen, és megrázta a nagyfeszültségű vezeték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két hónap altatásban

Amikor Soma felkapaszkodott, hogy segítsen barátján, őt is áramütés érte. Barátja meghalt, ő két hónappal később a kórházban ébredt fel, hosszú ideig altatásban tartották.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Azt álmodta, hogy kórházban van

„Sokat álmodtam, hogy kórházban vagyok, így nem volt váratlan, hogy felkeltem, és kórházban voltam. A legérdekesebb álmom az volt, amikor az otthoni rádiónk bemondta, hogy a barátom meghalt. Úgy keltem fel, hogy tudtam, hogy mi történt, és a barátom már nincs köztünk” – mondta a fiú az RTL-nek.

Bőrének 50 százaléka megégett

Soma bőrének több mint 50 százaléka megégett. Ébredés után csak tolószékkel, később járókerettel tudott közlekedni, de azóta sokat fejlődött: gyógytornára és hegkezelésre jár minden héten. Jelenleg alsóvégtag-erősítést végeznek Somával, ami azért fontos, mert nagyon sokat feküdt altatásban, és nagyon sokat fogyott, főleg az izmaiból.

Évekig tart a felépülés

Soma rehabilitációja évekig tart még. Apja szerint több műtét vár még rá. Közben az iskolát is elkezdte egyéni tanrenddel, túl van az első félév vizsgáin.

Hősnek tekintik a fiút

„Az oktatással nagyon igyekeztünk, hogy ne maradjon ki év, hogy ugyanabba a közösségbe kerüljön vissza, ahol, ha lehet így mondani, hősnek tekintik, hiszen egy közös osztálytársukat próbálta megmenteni” – mondta az apa, aki könyvet írt fia balesetéről.

Egyéni tanrendben tanul

„A testsúlya 63-ról 50 kiló alá ment, így a táplálkozásra is nagyon kell figyelnünk, és persze, rengeteg lelki támogatásra van szüksége. Éjjel-nappal vele vagyok, a feleségem dolgozik. Soma a helyzethez képest alapvetően jól van szerencsére. Tudja, hogy új esélyt kapott, amivel szeretne élni” – mondta korábban az édesapa.

Ne másszatok vonatra!

„Soha, soha, ne másszatok vonatra!” – ezzel a címmel intézett felhívást a fiatalokhoz a Bethesda Gyermekkórház. „Jelenleg is három olyan súlyosan égett fiatal életéért, gyógyulásáért küzdünk égésintenzív osztályunkon, akik vonattetőre másztak szelfizni (vagy épp fent lévő társukat menteni) vagy egyszerűen kipróbálni, milyen érzés fent lenni. Soha nem szabadna átélni, amit ők és gyógyítóik ebben a percben is átélnek” – írja az intézmény.

Meggyullad az emberi test

„A magasfeszültségű vezetéket nem kell megérinteni, másfél-két méteres távolságból is áthúz az áram, a 25 000 Volt és meggyullad az emberi test! Osszátok meg, és juttassátok el ennek üzenetét ma legalább egy fiatalhoz!!!” – hívta fel a figyelmet a veszélyre a kórház.

Poroltóval oltották el a fiút

2021 nyarán nagyfeszültségű áram ütött meg egy kamaszt a szabadbattyáni vasútállomáson. A fiú egy barátjával éppen Siófokról tartott Balatonfüredre egy buliból – írta a BudaPestkörnyeke.hu. Egy üres tehervagon tetejére mászott fel, hogy arról videó készülhessen. A felsővezetékből nagyfeszültségű áramütés érte és a ruhája pedig felgyulladt, a lángokat a vasút egyik munkatársa oltotta el porral oltóval. A fiút életveszélyes állapotban szállították kórházba. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: archív.