Tüdőátültetésre várt Csollány Szilveszter, az olimpiai bajnokon azonban már nem tudták végrehajtani a beavatkozást. Hétfőn ugyanis közel két hónapos harcot követően a szervezetét legyőzte a koronavírus. A világon először 2020-ban egy magyar orvos, Bécsben végzett sikeres tüdőtranszplantációt koronavírussal fertőzött betegen.

Műtüdős kezelést kapott

Az olimpikon novemberben kapta el a koronavírust. Először otthonában gyógyult, majd a soproni kórházba szállították. Onnan került a budakeszin működő Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ahol lélegeztetőgépre tették, majd műtüdővel tartották életben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

17-en várnak tüdőtranszplantációra

A tornász tüdeje annyira roncsolódott, hogy a hosszan tartó kezelés alatt egyértelművé vált, átültetésre lesz szüksége. A transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek a tüdejüket kivéve, a többi létfontosságú szerve kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra. Jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen műtétre, Európában pedig 600-an várnak új tüdőre, köztük többen koronavírus miatt – írja a Blikk.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy ember életét már meg tudták így menteni

Eddig Magyarországon mindössze egy, koronavíruson átesett beteg életét tudták tüdőtranszplantációval megmenteni. 2021 májusában, egy 41 éves férfin végezték el az életmentő beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben.

40 napig volt műtüdőn

Légzőfelülete roncsolódott, ezen már a 40 napig tartó műtüdőkezelés sem segített. Viszont ő a kórházban kigyógyult a koronavírus-fertőzésből, a többi szerve ép volt, így végrehajthatták nála az átültetést. Az operációt követően 85 nappal pedig haza is engedték.

Végstádiumú tüdőroncsolódás

„A koronavírus-fertőzés következtében végstádiumú tüdőroncsolódás alakult ki a betegnél, ezért felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára – mondta Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a beavatkozást végző orvos.

Bányai Gábor is tüdőtranszplantációra várt

Bányai Gábor, fideszes országgyűlési képviselő is átesett a koronavíruson. Ő 111 napig volt intenzív osztályon. A politikus szintén műtüdős kezelést kapott. Nála is felmerült a tüdőtranszplantáció lehetősége.

Menthetetlennek tűnt a tüdeje

Felépülése után ezt mondta: „Minden vizsgálati eredményem szerint a Covid okozta károkat a szervezetem meggyógyította, a korábban menthetetlennek nyilvánított tüdőm Pünkösdkor életjeleket kezdett adni, majd mindössze két hét leforgása alatt gyönyörűen letisztult. Szinte olyan, mint a betegség előtt volt. Május közepén előkészítés alatt állt a Budapestre szállításom, mondván, tüdőtranszplantációra lesz szükségem, hála Istennek, erre nem került sor!

Nem volt olyan állapotban

Csollány Szilveszter esetében is a tüdő roncsolódása miatt vetődött fel a transzplantáció. Ám az ő állapota már nem engedte meg a beavatkozást, és szervezete végül hétfőn feladta a küzdelmet.

Egy magyar orvos műtött először

2020 júniusában írtunk arról, hogy a világon először egy magyar orvos végzett tüdőtranszplantációt koronavírusos betegen. A pácienst Lang György műtötte a Bécsi Orvostudomány Egyetem klinikáján.

Lang György Magyarországon indította el programját

45 éves nő életét mentették meg

A 45 éves kétgyermekes anyukát a beavatkozás előtt hat hétig tartották műtüdőn, és a helyzetét súlyosbította, hogy a koronavírus ennyi idő után sem tűnt el a szervezetéből.

Több hete halott volt a tüdeje

A Budakalászról származó orvos a világszenzációnak tartott transzplantáció után azt mondta, a nő szervezetében lényegében egy több hete halott tüdőt találtak, a kilencórás műtét legnagyobb és legnehezebb részét ennek az eltávolítása tette ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellehetetlenítették a munkáját

A most már Bécsben élő és dolgozó Lang György egyébként Budapesten indította el a tüdőtranszplantációs programját. 2020-ban arról beszélt, hogyan lehetetlenítették el magyarországi munkáját és ekkor döntött úgy, hogy külföldre megy. Azóta több magyar beteg életét mentette meg Bécsben. Az erről szóló cikkünket ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Csollány Szilveszter