Talán te is úgy véled, hogy az évszázadokig tartó üldöztetés megszűnésével és az átszoktatás* betiltásával a balkezesek nehézségei is eltűntek. Pedig nem. Ma már valóban nincsenek kitéve a balkezes porontyok másságuk miatt a testi és lelki bántalmazásnak, mégis számos olyan hatás éri őket, amelyek akár maradandó nyomokat is hagyhatnak egészségükben. Jó hír azonban, hogy a problémák megelőzhetők, illetve időbeni felismerésükkel helyrehozhatók, enyhíthetők.

Átszoktatás: A balkezességet a középkortól kb. a 20. sz. közepéig elutasították, a gyerekeket erőszakkal átállították a jobbkezük használatára (elsősorban írásnál).Egészen a ’60-as évekig az a téves nézet tartotta magát, hogy a balkezesség megszokás kérdése. Ekkorra azonban bizonyítást nyert, hogy a kézpreferencia biológiai eredetű adottság és az átkényszerítésekkel sok esetben súlyos szellemi és lelki problémákat okoztak a balkezes gyerekeknél. A tudományos alátámasztás hatására világszerte betiltották az átszoktatás további alkalmazását, mely nagy előrelépés volt, de sajnos nem jelentette a teljes megszűnését. Még manapság is találkozni esetekkel.Vigyázat! Előfordulhat a véletlen átállítás esete, jobb- és balkezes gyerekeknél egyaránt, ha még az iskolába kerüléskor sem egyértelmű, hogy melyik az elsődleges kéz. Ennek elkerülésére szakember segítségét ajánlott kérni.

Egy új jelenség születése új kockázatokkal

Gondolj csak bele, milyen változást hozott a pedagógiában a jobbkézre kényszerítés kivezetése. Míg az átszoktatás idején minden tanulóra igazak voltak az egykoron kidolgozott és bevált módszerek, és nem volt gond az eszközökkel, addig a korlátozások feloldásával megjelent egy olyan fizikai adottságokkal rendelkező kisebbség (a népesség kb. 10-15%), melyre ez már nem volt elmondható. Ám erre nem voltak és sajnos ma sincsenek felkészítve a pedagógusok.

Mindössze annyi információt kaptak, hogy a balkezes gyerekeket nem szabad sanyargatni, csak békén kell hagyni őket és akkor nem lesz problémájuk. Csakhogy mégis van probléma. Egyrészt a jobbkezeseknek kifejlesztett eszközökkel és tanítási módszerekkel alacsonyabb színvonalon tudnak teljesíteni, emiatt butábbnak és ügyetlenebbnek érzik magukat társaiknál, másrészt a kényelmetlen munkapozitúrák és nem megfelelő eszközök testi fájdalmakhoz, vagy akár balesetekhez is vezethetnek.

Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy

azok a szülők, akiknek hozzád hasonlóan 6-10 éves balkezes gyerekük van, gyakran számolnak be arról, hogy az írástanulás folyamán és a jobbkezes eszközök használatakor sok csalódás, kudarc éri csemetéjüket.

Elmondásuk szerint a legnehezebb az iskolakezdés időszaka, amikor a csillogó szemű, gondtalan balkezes kis nebulók megsemmisülten szembesülnek azzal, hogy egyes eszközök nem működnek a kezükben, vagy hiába is követik az útmutatást, nekik nem sikerül úgy a feladat elvégzése, ahogy az osztálytársaiknak.

A jelenség és gyermekük frusztrációja hidegzuhanyként éri a szülőket, főleg, ha nincs balkezes személy a közeli rokonságukban.

Balkezesként jól tudom, min mennek keresztül kicsi sorstársaim, hiszen annak ellenére, hogy már engem sem bántottak, én is megküzdöttem a balkezesek iskolai démonaival. Lássuk, melyek ezek!

A leggyakoribb problémák

  • Írástanulás: iránytévesztés, tükörírás, írás eltakarása, írás elmaszatolása, kórós kéz- és testtartás, görcsös ceruzafogás, gyors kézfáradás, lassabb írás miatt lemaradás, rendezetlen külalak, betű kihagyása, betűk felcserélése, betűformálási- és kötési hiba, kézfájdalom.
  • Jobbkezes olló: bal kézben a gyermek nem tudja megfelelően működtetni, mivel pengéi szétnyílnak; az előrajzolt vonalat nem látja jól a felfelé nyíló jobb oldali penge miatt; természetellenes, fájdalmas fogással tudja összekényszeríteni a pengéket.
  • Jobbkezes hegyező: sikertelen vagy gyenge minőségű faragás; megerőltető, esetenként természetellenes mozdulatok, bármelyik kezébe is veszi a gyermek.

Következmények

Gyorsan kialakuló tünetek

  • Mentális közérzet: gyors fáradás, melynek oka lehet a kényelmetlen kéz- és testtartásból fakadó koncentrációzavar, az alacsony teljesítmény miatt önmagával szembeni elégedetlenség, az iskola által elvárt és a magával szemben támasztott színvonal elérése érdekében végzett többletmunka és nagyobb összpontosítás.
  • Lelki bántalmak: kudarc, csalódás, önmagába vetett hitt elvesztése, önmaga hibáztatása, „nem vagyok elég jó” érzés, kiszolgáltatottság, szorongás, kisebbrendűségi érzés, kirekesztettség érzése.
  • Viselkedés: ingerlékenység, visszahúzódás vagy hiperaktivitás, agresszivitás.
  • Fizikai sérülés, baleset: okozhatja a nem kézbe illő eszközök bizonytalan fogása, nem rendeltetésszerű használata, valamint a jobb kézre szabott módszer és munkakörnyezet.


Hosszan kialakuló tünetek

  • Testi megbetegedések: fárasztó vagy fájdalmas kéz- és testtartás miatt váz- és izomrendszeri problémák. Leginkább kitett testrészek: kézfej, csukló, könyök, gerincoszlop, váll és ezekhez kapcsolódó izmok, ízületek, ínak, ínhüvelyek, idegek.

A fenti tünetek bekövetkezésének valószínűsége segítségnyújtás elmaradása esetén igen magas.

Ne hagyd magára gyermeked a nehézségek leküzdésében! Nélküled a testi-lelki egészsége veszélyben van.

Van-e megoldás az egészségkockázatok megelőzésére, csökkentésére?

Igen. Szerencsére ma már többet tudunk a balkezességről, mint 60 évvel ezelőtt. Sok nyitott gondolkodású szakember figyelt fel a balkezes léttel járó kihívásokra és fejlesztett ki eszközöket, módszereket számukra. Ezek bár kevéssé ismertek, léteznek. 

Megismerésük és alkalmazásuk lehetőséget ad arra, hogy balkezes gyermeked számára is megteremthesd ugyanazokat a feltételeket, amelyek egy jobbkezes számára adottak és ezáltal a hátrányba kerüléstől mentesülve kibontakoztathassa természet adta képességeit, személyiségét.

Ha volt már részed balkezes gyermeked csalódott arcában az írástanulás vagy a jobbkezes eszközök miatt és szeretnél elébe menni a nagyobb problémáknak, akkor van egy jó hírem számodra. Tudok neked segíteni.
A balkezes csemetéd kezébe illő eszközöket megtalálod a webshopomban, a Balkezes eszközök e-boltjában.

Ha viszont már komolyabb gondok jelentkeznek és tanácstalan vagy, hogyan segíts neki, akkor ajánlom figyelmedbe a Gyermekemmel Tükörországban c. mentorprogramomat, ahol személyre szabott, komplex iránymutatást kaphatsz.

Nem kell, hogy az legyen a normális gyermeked számára, ami az idősebb korosztályoké – és akár az enyém is – volt. Te már többet tehetsz, mint a mi szüleink.

Én balkezes eszközök nélkül nőttem fel. De egy nap fellázadtam és felszereltem velük a háztartásomat (mert már lehetett). Azóta a személyiségem elnyomott része felszabadult és örömömet lelem, korábban nem kedvelt tevékenységekben. Azt is tudom, hogyan érvényesítsem erősségeimet és győzzem le akadályaimat, és nem ostorozom magam vélt hibáim miatt sem. Végre valóban balkezesként élek. Mert ez nem csupán kényelmi kérdés, hanem életforma. Mit veszítettem? Sokat.

Éppen ezért eltökélt szándékom, hogy megváltoztassam a felnövekvő generáció sorsát. Te hogy döntesz?

Felelős szülőként megadod neki az esélyt, hogy szabadon szárnyalhasson, vagy érzéketlenül nézed, ahogy törött szárnyú madárként verdes, hogy a magasba szállhasson?

Ha az elsőt választod, segítek, hogy segíthess.

Szikora Melinda,Balkezes eszközök e-boltja

üzletvezető, mentor, a balkezesek jó közérzetének specialistája

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!