A városból vidékre, az agglomerációba költözők gyakran azt hiszik a falvak csendesek, semmi sem fogja őket zavarni. Aztán kukorékolni kezd a szomszéd kakasa, ugatnak a kutyák és néha még trágyaszag is van egy faluban. Franciaországban néhány napja törvényt hoztak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei és az ott élőknek tűrniük kell. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyaszag miatt.

Parlament előtt a kukorékolás

A francia parlament elfogadta, hogy a különféle vidéki zajok, hangok – többek között a kakaskukorékolás – nem adhatnak alapot csendháborítás miatti perekre, azok ugyanis ezentúl a nemzeti örökségvédelem oltalma alatt állnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hangörökség része

Az új törvény értelmében azok a zajok, amelyek a vidéki élethez és természethez lényegileg hozzátartoznak, ezentúlaz ún. „hangörökség“ részét képezik, ami megegyezik azzal, ami az épületek esetében a műemlékvédelem. Ahogy egy műemlékvédelem alatt álló épületet se lehet lebontani, ugyanúgy ezentúl a szomszédoknak el kell viselniük, ha kukokérol hajnalban a másik kakasa – írja az Azonnali.hu

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Kakaskukorékolás és trágyaszag

A különleges törvényre azért volt szükség, mert a vidékre költöző francia városlakók gyorsan szembesülnek azzal, hogy a falusi csendet kakasok kukorékolása, birkák bégetése, harangok zúgása töri meg, a reggeli levegőbe pedig némi takarmány és trágyaszag is vegyül. Sok kiköltöző képes bíróságra menni és néha hosszú, abszurd perekbe bonyolódni – írtuk korábban.

Bíróságon a kakas

Kiemelt képünkön egyébként az a francia gazda látható, akit a szomszéd azért perelt be mert szerinte túl hangosan kukorékolt a kezében látható kakas. A perről akkor a világsajtó is beszámolt. A bíróság végül nekik adott igazat, a szomszédnak pedig tűrnie kell a kakas reggeli kukorékolását – mert az ítélet szerint ez a dolga.

Zajok és hangok listája

A törvény tartalmazza az összes régióra jellemző zajok és szagok teljes listáját. A törvény életbe lépése után a hegyvidéken a juhok bégetése vagy kecskék mekegése is az örökség része lesz, ugyan úgy, mint az alföldi területeken a folyékony trágya és a szarvasmarhák “illata”, de a templomi harangok zúgása miatt sem lehet majd perelni.

Budapest környékén is vita van a tősgyökeresek és a gyüttmentek között

Budapest környékén is sokszor konfliktusforrás a helyiek és a kiköltözők között egy-egy hangos kutya, kakas és fűnyíró. A Facebookon a legártatlanabb bejegyzések alatt is bármikor fellobbanhat a vita a helyiek és az új lakók között. De mitől lesz valaki helyi, mitől fogadják el és egyáltalán miért vitáznak erről az emberek?

Sajátos vonások

Prof. Dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára, aki sokáig az agglomerációban, Gyömrőn és Pécelen élt egy korábbi interjújában azt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy az agglomeráció települései sajátos vonásokkal rendelkeznek azokhoz a településekhez képest, ahol az ott élők valóban ott laknak, ott dolgoznak, ott járnak iskolába, ott élik a közösségi és kulturális életüket.

A betelepülők többsége nem aktív a közösségi életben

Az agglomerációra ez kevésbé jellemző. A betelepülők egy része kevésbé vesz részt a közösségi életben, mint azok, akik folyamatosan és hosszabb ideig ott laknak. Azt azonban látni kell, ha valaki az agglomerációban lakik és naponta jár be Pestre dolgozni, akkor ez rendkívül sok idejét viszi el, ezért még ha szeretne is részt venni a közösségi életben, egyszerűen nem biztos, hogy belefér az idejébe.

Tartózkodás az idegenektől

Egy közösség tagjai hajlamosak tartózkodni az idegenektől, miközben az embernek szintén alapvető szükséglete, hogy egy közösség tagja legyen, akár annak, ahol lakik. Egy évtizedek óta ott élő néha spontán megsértődik a Facebookon, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, de az olyan beszélgetések, amelyek arról szólnak, hogy megértjük a másikat és megpróbáljuk az ő szemével is nézni magunkat, mindig jót tesz és csökkenti a feszültséget. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A kakspert nyert Corinne Fesseau asszony a kakasával Maurice-al, a franciaországi Saint-Pierre-d’Oleron városban 2019.08.31-én (a kakas már nem él) – Forrás: ecns.ch