Péntekig lehet bediktálni az óraállásokat, de telefonon továbbra is túlterhelt az ügyfélszolgálat, ezért érdemes lehet inkább online próbálkozni, mivel a személyes ügyfélszolgálaton sokat kell majd sorba állni.

Mindenki diktálhat

„A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítunk a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget” – írja az MVM a felületen, ahol a rezsinöveléssel kapcsolatos kérdésekre válaszol a szolgáltató. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk, hol lehet a legegyszerűbben elintézni:

A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását itt lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban, volt ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek például itt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Érdemes lehet havonta diktálni

Ha átalánydíjasként rögzítjük az óra állását, a monitoron a 24.hu szerint az jelenik meg: „A mérőállást rögzítettük, azonban a közölt mérőállásról nem készítünk számlát, mert a felhasználási helyre nem diktáláson alapuló elszámolási mód van beállítva”.

Ingadozó fogyasztás

Sokaknak ajánlott a diktálást választani, de például aki eddig is a meghatározott átlag alatt maradt, annál nincs jelentősége annak, hogy diktál-e, vagy sem. Akinél viszont egy éven belül ingadozik a felhasznált áram- és gázmennyiség, annak érdemes lehet, főleg, ha átalánydíjas – írja a HVG.

Így spórolhatunk

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia a pontosabb elszámolás miatt, aki viszont eddig az átlag fölé ment, de most spórolna, annak átalánydíjasként érdemes lehet lejelentenie a jelenlegi állást.

Olcsó vs. drága áram

A jelentés azért is lehet fontos, mert aki diktál, annak a szolgáltató külön tudja kezelni az augusztus 1. utáni fogyasztását a korábbi időszaktól, így a korábbi átlag feletti fogyasztást rezsicsökkentett áron fogják neki kiszámlázni.

Nem lesz kedvező a becslés

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon korábban beszámoltunk róla, ha a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés, azért érdemes megkeresni a szolgáltatót és elküldeni nekik az aktuális fogyasztást.

Mikor is olvasták le?

Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-ei óraállás bediktálása, főleg akkor, ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Egy évi 2400 köbméter gázt fogyasztó háztartásban például könnyen 2600 köbméterre is emelkedhetett az eddigi fogyasztás – érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, hogy ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés érvényes időszakában fogyasztották el.

Százezres pluszkiadás

„A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy a felhasználó az adott év során milyen napi, havi eloszlásban használja fel a gázt”. A becslés azonban pontatlan lehet: a Portfolio számításai szerint akár 220 köbméterrel is elcsúszhat, ami 142 ezer forint többletkiadást jelent egy családnak az éves összesítésnél.

Figyelni kell a számlát

Az MVM azt írja, a rezsinövelés miatt külön elszámolás nem lesz, és így nem lesz külön elosztói leolvasás sem, de „úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. A rendkívüli mérőállásközlést figyelembe fogják venni a számlázásnál, illetve az elszámolt mennyiség megosztásánál.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció