Általános az elégedetlenség Szentendre környékén a február elsejétől átalakuló orvosi ügyeleti rendszer miatt, Pomázon még tüntetés is volt. Az önkormányzati vezetők és a háziorvosok zsúfoltságtól, illetve a gyermekorvosi ügyelet nehéz elérhetősége miatt aggódnak. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a Miniszterelnökséget vezető miniszternek írott levelében hangsúlyozta: ellátásbiztonsági problémákat vet fel, hogy a Szentendrén és környékén élők számára a Duna túloldalán lehet csak elérni a gyermekorvosi ügyeletet.

Átalakul az orvosi ügyelet

Amint arról korábban már beszámoltunk, február elsejétől átalakul az orvosi ügyelet rendje Pest vármegyében, így Szentendrén is. A kormány az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) bízta meg a feladat ellátásával. A január közepén a szentendrei városházán az új rendszer működéséről tartott megbeszélésen a térség polgármesterei és az ügyeleti rendszerben érintett orvosok számos problémát fogalmaztak meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túl messze kell menni

Az egyik fontos felvetés szerint az új rendszerben az ügyeleti helyek csökkenése miatt várhatóan jelentősen nagyobb lesz a zsúfoltság.  A másik szerint pedig elfogadhatatlan, hogy gyermekorvosi ügyelet az egész vármegyében csak Érden, Vácott és Cegléden működik majd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nyomós okok

A tiltakozás nagyságát érzékelve a kormány is rájött, hogy a helyzet Pest vármegyében, illetve a fővárosi agglomerációban egészen más, mint az ország egyéb területein. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, nyomós okok esetén felülvizsgálják a döntést, és szükség esetén újabb ügyeleti helyszínek is nyílhatnak – írja a szentendre.hu

Hosszú utazás

Fülöp Zsolt polgármester ez ügyben levelet írt a miniszternek, amelyben kérte a gyermekorvosi ügyeleti rendszer felülvizsgálatát arra hivatkozva, hogy a térségből csak igen hosszú utazást követően lehet elérni az ügyeleti központokat a beteg gyerekekkel. 

Megkérdezik az embereket

Arra is emlékeztetett a polgármester, hogy amennyiben február elsejétől a Duna túloldalán lehet csak elérni a gyermekorvosi ügyeletet, az ellátásbiztonsági problémákat vet fel. A város vezetése azt is elhatározta, hogy összegyűjti az új ügyeleti rendszer lakossági tapasztalatait, és azok ismeretében tesz javaslatokat a kormánynak az esetleges módosításokra vonatkozóan. Jelenleg folyik a lakossági véleményeket összegyűjtő rendszer kialakítása.

Aláírásgyűjtés Tahitótfaluban

Más településen is elgondolkodtak arról, hogy a jelentősen lecsökkent számú ügyeleti helyszín okozta problémákat miként lehet orvosolni. Tahitótfalun például aláírásgyűjtésbe kezdtek a településen megszűnésre ítélt ügyeleti rendszer visszaállítása érdekében.

Tüntetés Pomázon 

Pomázon tüntetés volt az ügyeleti rendszer átalakítása ellen és a háziorvosok alternatív, fizetős ügyeleti rendszer kialakításába kezdtek. Budaörsön az önkormányzat Törökbálinttal közösen önerőből készült az ügyelet megtartására, de erre az OMSZ álláspontja szerint nincs jogi lehetőségük, mert ez állami feladat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció