Munkabeszüntetésbe kezdett az RTL esti, főműsoridős műsorok műszaki feladatait végző munkatársainak egy része. Ők azok, akik például a műsorok vágásban vesznek részt, ezért többen feltették a kérdést: veszélyben az adás? A vállalkozóként dolgozó munkatársak elégedetlenek a munkafeltételekkel. Rövid, rendőrségen is bejelentett utcai demonstrációt tartanak az RTL Nagytétényi úti székháza előtt. FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után közleményt adott ki az RTL, ide kattintva éred el az új fejleményeket!

Virágokkal érkeztek

Az RTL munkatársai virágokkal érkeztek a demonstrációra, hogy ezzel is kifejezzék megegyezési szándékukat a médiavállalattal. A bejelentést egy szakszervezeti vezető tette magánszemélyként. Az eset szinte példátlan, nem nagyon volt még Magyarországon országos televízióban eddig munkabeszüntetés. Úgy tűnik az RTL nincs jó szériában: rossz a nézettségük és már a munkatársak is elégedetlenek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs sztrájkjoguk

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének elnöke a Media1.hu-nak elmondta: noha a tiltakozásban részvevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben értelemszerűen nem is vehet részt, tekintve, hogy a tiltakozóknak nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem tudják gyakorolni a jogaikat

Az MMKSZ elnöke arról is beszélt, hogy az RTL Magyarország nem ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni. A demonstrációt Rónay Ferenc, aki egyébként korábban a TV2 operatőreként dolgozott, magánszemélyként jelentette be a rendőrségen.

Gazdaságilag függő helyzetben vannak

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke, ügyvéd elmondta, hogy sok ember a médiaiparban, jellemzően vállalkozási, megbízási szerződés alapján foglalkoztatnak. Szerinte ugyanolyan, gazdaságilag függő helyzetben van ez a réteg mint a munkavállalók, éppen ezért hasonló szociális és munkajogi védelemre lenne szükségük.

Rossz a jogi szabályozás?

Szabó Imre Szilárd szerint ez az eset is arra világít rá, hogy a jogi szabályozás nem tud érdemben mit kezdeni az ehhez hasonló jelenségekkel, mivel nem is zárulhat a tiltakozás kollektív munkajogi értelemben „értelmezhető” megállapodással, tekintve, hogy a szakszervezet által kötött kollektív szerződés nem vonatkozhat polgári jogi jogviszonyban foglalkoztatottakra, vagyis a vállalkozókra.

Alacsonynak tartják a fizetésüket

A lap információi szerint az RTL Magyarország épülete előtt tiltakozók, a vágók és az egyéb műszaki kollégák a bérük nagyságát kifogásolják, vagyis azt az összeget, amit számlázhatnak az RTL-nek. Október 15-ét, azaz a tegnapi napot jelölték meg a bérrendezés határidejének, ennek lejárta után döntöttek a mai tiltakozásról.

A Híradót nem érinti a sztrájk

A tiltakozók a demonstráció végén, amit körülbelül egy órásra terveznek, virágokat fognak átadni az RTL épületében. A Híradót nem érinti a demonstráció és a munkabeszüntetés, hanem az egyéb esti főműsoridős műsorokból vesznek részt tiltakozók, ezért úgy tűnik az esti élő műsor nincs veszélyben.

Az RTL még nem szólalt meg

A Media1 megkereste az RTL Magyarországot az ügyben. A lap azt szerette volna megtudni, hogy jogosnak ítélik-e a műszaki kollégák követelését és hogy a munkaszüntetés kihat-e az esti főműsoridős programokra, azok a megszokott rendben kerülnek-e majd adásba. A csatorna egyelőre nem válaszolt.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció