Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a Budapestkörnyéke.hu hírportálon, hétfő délelőtt sztrájkolni kezdtek az RTL-székház előtt a vágók és több műszaki munkatársuk. Lényegében több pénzt és több megbecsülést kérnek. A német hátterű televízió most megszólalt, hárítanak minden felelősséget, a portálunknak nyilatkozó munkajogász szerint érdekes kérdés, hogy a sztrájkba lépő munkatársak miért vállalkozók és miért nem alkalmazottak.

Lejárt a határidő, az RTL elé vonultak

Hétfő délelőtt virágokkal kezükben kezdtek demonstrálni az RTL nagytétényi székháza előtt az esti főműsoridős műsorokért felelős vágók és különböző technikai munkatársak. Azt állítják, hogy tegnap estig adtak határidőt arra, hogy rendezzék a fizetésüket, de ez nem történt meg, ezért kezdtek el demonstrálni, virágot pedig azért vittek, hogy a csatorna lássa: békés szándékkal érkeztek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs sztrájkjoguk

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének (MMKSZ) elnöke a Media1.hu-nak elmondta: noha a tiltakozásban részvevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben értelemszerűen nem is vehet részt, tekintve, hogy a tiltakozóknak nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban sem az RTL-el, sem az RTL-nek begyártó cégekkel. Ők számlás vállalkozók, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudják gyakorolni a jogaikat

Az MMKSZ elnöke arról is beszélt, hogy az RTL Magyarország nem ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogaikat sem tudják gyakorolni. A demonstrációt Rónay Ferenc – aki egyébként korábban a TV2 operatőreként dolgozott – magánszemélyként jelentette be a rendőrségen.

Alacsonynak tartják a fizetésüket

Az RTL Magyarország épülete előtt tiltakozók, a vágók és az egyéb műszaki kollégák a bérük nagyságát kifogásolják, vagyis azt az összeget, amit számlázhatnak az RTL-nek műsorgyártó cégek felé. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a műsorok többségét egy gyártó cég készít, ezért ők megkapják a pénzüket az RTL-től, majd ebből fizetik ki a műsort valójában előállító szakembereket: riportereket, szerkesztőket, vágókat, operatőröket.

Semmi köze hozzájuk jogilag az RTL-nek

Az RTL nem kapkodta el a reakciót, csak hétfő délután adtak ki egy közleményt. Ebben lényegében az áll, hogy az RTL semmiért sem felelős. Így fogalmaznak: „A külső gyártók által foglalkoztatott vágók és műszaki szakemberek minőségi munkája fontos az RTL Magyarország számára, ugyanakkor az RTL csak áttételes kapcsolatban áll velük, így ezen szakemberek foglalkoztatásával kapcsolatban a külsős produkciós cégek tudnak érdemi választ adni” – közölte a televíziós társaság.

Jogilag nem is sztrájkolhatnának

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkereste Dr. Rátz Gyula munkajogi kérdésekben jártas ügyvédet. Elmondta, hogy az RTL-nél sztrájkoló munkatársak, mivel vállalkozási szerződéssel dolgoznak, nem sztrájkolhatnak, hiszen nem az RTL vagy a gyártócégek alkalmazottai, hanem számlás vállalkozók.

Bújtatott munkavállalás?

A portálunknak nyilatkozó munkajogász szerint az már egy másik izgalmas kérdés lehet, hogy az érintett személyek vállalkozási szerződés alapján történő foglalkoztatása jogszerű-e, hiszen amennyiben az adott foglalkoztatási forma vonatkozásában a munkaviszony sajátosságai fennállnak (pl. munkaidő szerinti munkavégzés, alá-fölé rendeltség, stb.), akkor a felek vállalkozási szerződés helyett munkaszerződést lettek volna kötelesek kötni. Ennek a szabálynak egyrészt adózási okai vannak, másrészt pedig az érintett személyek részére a különböző munkavállalókat védő munkajogi szabályok (pl. munkavédelmi előírások) betartásának biztosítása. Azt, hogy az adott ügyben vajon a vállalkozási szerződés szerinti foglalkoztatás jogszerű-e, mindig esetről esetre kell elbírálni, ez egy összetettebb feladat -állítja Dr. Rátz Gyula.

Kártérítést követelhet az RTL

A jogász azt is elmondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy abban az esetben, ha a sztrájk miatt műsorkiesés lenne a csatornánál, az RTL kártérítést követelhetne. A sztrájk ugyanis a rendelkezésre álló információk alapján nem jogszerű, így elvi síkon felmerülhet az RTL kártérítési igénye a jogellenes sztrájk hatására bekövetkező műsorkiesés miatt.

Sokkal jobb a kiszolgáltatott vállalkozó, mint a jogaiért harcolni képes munkavállaló

A televízióknak dolgozó szakemberek helyzete nem könnyű, hiszen nagyon kevés alkalmazotti státuszt kínálnak számukra a televíziók és a gyártó cégek. Ennek alapvető oka, hogy a kereskedelmi tévék szezonokban, vagyis néhány hónapos műsorgyártásban gondolkodnak, így folyamatos bért nem szeretnének fizetni a főleg idénymunkát végzőknek, a másik ok pedig pénzügyi: sokkal egyszerűbb és olcsóbb vállalkozási szerződés kereteibe rendezni az elvégzendő feladatokat, mint munkavállalókkal, szakszervezetekkel, majd sztrájkokkal vacakolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az RTL Nagytétényi úti székháza – Forrás: GoogleStreetView/BPK-grafika