A javaslat szerint a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik.

A taxisok 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból.Bár korábban visszautasította a kormány – az ellenzék szerint „észszerűtlen” – javaslatát a főváros számláján lévő, másra szánt pénz turizmus megsegítését célzó felhasználásáról, a városvezetés most azt tervezi, lehetőségeihez mérten segíteni fogja az ágazatot.

A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik

A jövő heti közgyűlésre új előterjesztés készült, amelynek értelmében a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik szeptember és március között. Ez persze csak a fővárosi területekre igaz – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a jövő heti közgyűlést beharangozó tegnapi háttérbeszélgetésen. 

A taxisok 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból, ami több százmilliós bevételkiesést jelent a fővárosnak. A főváros közlekedési cége a javaslat szerint 17 milliárdos kompenzációt kap, a járvány miatti vesztesége ugyanis optimista becslés szerint 22 milliárd lehet az idén. A többi intézkedés pénzügyi hatását még nem számszerűsítették.

Folytatódik a tesztelés

Budapest önkormányzata folytatja az idősotthonokban élők és az ott dolgozók tesztelését, szeptemberben a 2000 dolgozó közül 900 munkatárs PCR-tesztjét végezték el, míg a bent lakók esetében 1600-at.

Mindenki beleegyezett

Ebből 21 lett pozitív, a szükséges intézkedéseket megtették – jelentette ki Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére azt is elmondta, hogy a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen a dolgozók belegyezése miatt támadt vita feleslegesnek bizonyult, senki sem tagadta meg a hozzájárulását a teszteléshez.

A főváros további 20 ezer PCR teszt beszerzését tervezi

A főváros további 20 ezer PCR teszt beszerzését tervezi, az előző csaknem 20 ezres készletből ugyanis alig 5000 maradt, márpedig a hajléktalanellátók és az idősotthonok tesztelését két hetente megismételnék. 

A karanténban lévő tagok is részt vehessenek virtuálisan, illetve szavazhassanak az előterjesztésekről

A főváros ugyanakkor kezdeményezte, hogy a járványra tekintettel a kormányzat tegye lehetővé, hogy az önkormányzati testületi üléseken a karanténban lévő tagok is részt vehessenek virtuálisan, illetve szavazhassanak az előterjesztésekről. A jelenlegi jogszabályok ugyanis csak az ülésteremben lévők szavazatát fogadják el.

Egyre többen betegszenek meg

A szabálymódosítás a fokozódó járványhelyzet miatt vált szükségessé, hiszen egyre többen betegszenek meg vagy kerülnek karanténba. A Fővárosi Közgyűlésnek jelenleg két tagja – a 20. és a 23. kerületi polgármester – van karanténban. A későbbi viták elkerülése érdekében egyértelmű kormányzati állásfoglalás szükséges az ügyben – hangsúlyozta főpolgármester-helyettes.

Kapituláció a Hajógyári-szigeten

Visszavonta az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét – olvasható a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján. A közkedvelt városi park és az értékes ártéri erdő károsítása, közel ezer fa kivágása ellen a fővárosi és a III. kerületi önkormányzat, valamint számos civil szervezet és a lakosság is hevesen tiltakozott. A kormány nem sokkal később visszakozott, mondván az önkormányzatok ellenében nem épít semmit a szigeten. Az odatervezett kajak-kenu sportakadémiát Velence mellett építik fel. A gát ügyét viszont egészen mostanáig lebegtették. A hatóság a kérelem nyomán megszüntette az engedélyezési eljárást.

Kiemelt kép: Illusztráció