Fellobbantak a lángok a MOL dunaújvárosi finomítójában. Innét látják el benzinnel és dízelolajjal szinte az egész országot. A személyzet és a tűzoltók eloltották a lángokat, az üzem kiesése a MOL közleménye szerint visszavetheti a kőolaj-feldolgozás képességét. Mi lesz így a benzin és dízelolaj ellátással?

Tűz a százhalombattai olajfinomítóban

Tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs üzemében kedden hajnalban, a személyzet és a létesítményi tűzoltóság szakemberei rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés és környezeti kár nem történt – közölte a Mol. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két hétig csökken a termelés mennyisége

Az üzemrész leállt, de várhatóan kevesebb mint két héten belül a megszokott rend szerint folytathatja működését. Az üzem kiesése átmenetileg visszavetheti a Mol kőolaj-feldolgozó képességét mintegy napi 8 ezer tonnával. A vállalat megkezdte az eset kivizsgálását.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kiesik a napi termelés harmada

A százhalombattai finomító éves kapacitása évi 8,1 millió tonna, vagyis naponta nagyjából 22 ezer tonna. A tűz miatt kiesett kapacitás tehát a napi kapacitásnak nagyjából a harmada. Mivel ez Kelet-Közép Európa legnagyobb finomítója, felvetődik a kérdés, mi lesz most az üzemanyagellátással?

Gondok vannak az osztrák finomítóval is

A MOL közleménye erre nem tér ki, ahogy arra sem, hogy a tűzeset miatt hozzá kell-e ismét nyúlni a stratégiai készletekhez. A térséget ellátó másik nagy finomító, az OMV ausztriai finomítójának karbantartása jelentősen elhúzódik, vagyis az sem működik teljes kapacitással.

Komoly kár keletkezett

Az OMV közleménye szerint 2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett a karbantartási folyamat lezárásának részeként elvégzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba során. Közölték: Az esemény következtében hosszabb javítási munkálatokra számítanak, melynek pontos időtartamát jelenleg nem tudják megbecsülni. Az osztrák kormány intézkedett az ország stratégiai olajkészleteinek a felszabadításáról. Nem sokkal később a magyar kormány is ugyanígy döntött.

Hozzányúltak a 90 napra elegendő stratégiai készletekhez

Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet.

18 millió liter benzin

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja. Mint írják: „tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra, Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében” a biztonsági kőolajtermék-készletekből: 18 millió liter 95-ös motorbenzint és 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel.

Csak Magyarországon értékesíthető

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) a felszabadított készletet értékesítésre felajánlja – tették hozzá a közleményben. Kiemelik, hogy az így felszabadult üzemanyagot kizárólag a magyarországi töltőállomás-hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából.

Ősszel vissza kell pótolni

A rendelet szerint az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát 2022. október 31-ig az MSZKSZ részére visszapótolja.

20 éve robbanás volt a százhalombattai finomítóban

A MOL százhalombattai finomítója 1965-ben kezdte meg a működését. 2002-ben robbanás történt a finomítóban, a detonációban két személy életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült. A baleset egy áramszünet után történt, amikor újraindították az üzemet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL Dunai Finomító – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt