Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az országban. Ez azt jelenti, hogy a családi házak kertjein kívül lényegében mindenhol tilos tüzet gyújtani, így az erdőkben, külterületeken és parkerdőkben még a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad égetni. Ha valaki megszegi a rendeletet, akár több milliós bírságot is kaphat a nyakába.

Milliós bírság

A tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, márpedig ezek a tűzesetek odafigyeléssel megelőzhetőek. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható – és ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, több millió forintig is terjedhet a bírság – tájékoztatott Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pest megyei szóvivője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Önkormányzatok döntenek

2020 nyarán hozott a parlament egy olyan módosítást, ami szerint 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avar- és hulladékégetés. Csakhogy ezt a járványügyi veszélyhelyzet felülírta, így veszélyhelyzet megszűnéséig, továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tűzgyújtási tilalom

A hatályos szabályozás szerint tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Tehát, ha a hatóság elrendeli a tűzgyújtási tilalmat, akkor senki sem gyújthat tüzet, hiába az önkormányzati rendelkezés.

Durván büntetnek

Összefoglalva: a veszélyhelyzet végéig csak abban az esetben lehet a kertben égetni, ha erről az önkormányzat úgy határozott, hogy lehet. Ellenben, aki megszegné az önkormányzat szabályozását vagy tűzgyújtási tilalom hatálya alatt égetne, akkor az csúnyán pórul járhat.

Lehet grillezni

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Ez az jelenti, hogy a lehajtható fedelű grillsütőkre nem vonatkozik a tilalom, lehet grillezni velük a kertben.

A bográcsozás most necces

A bográcsozással vigyázni kell, mert nyílt láng szükséges hozzá, így lényegében tűzrakásról beszélünk. Ha a szomszéd meglátja a lángokat és feljelent, akkor néhány tízezer forintos tűzvédelmi bírságot kaphatunk. Tűzgyújtási tilalom idején hagyjuk inkább ki a bográcsozást, még akkor is, ha a főzőcskézés összehozza a barátokat.

Jó közösségi program a bográcsozás

Bográcsozás nem tűzgyújtási tilalom idején a pátyi pincehegyen – Fotó: BPK

Nem figyelünk oda eléggé

Lesújtó adat, de a hazai erdőtüzek 99 százalékban emberi gondatlanságból következnek be. A katasztrófavédelem szerint akkor előzhetjük meg a bajt, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás szabályaival. A legfontosabbak ezek közül, hogy a szabadban meggyújtott tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, és minden esetben gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű oltóanyagról is.

Veszélyes szikrák

A szárazság okozta veszélyt jól mutatja, hogy egy hete Biatorbágynál az egyik vonat beragadt kereke szikrákat szórt és több kilométer hosszan felgyújtotta a sínek melletti kiszáradt növényzetet. Ide kapcsolódik: Beragadt a vonat kereke, a csillagszóróként szikrázó szerelvény 10 km hosszan felgyújtotta a vasút melletti növényzetet Biatorbágynál

Így égett a sínek mellett avar

Forrás: Facebook/Biatorbágyi Bűnmegelőzés – Falusi Anikó Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.

Tűzeset Dabasnál is

Pár napja nagyjából húsz hektáron lángra kapott az aljnövényzet Dabas és Bugyi között is. A dabasi és a monori hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat – írja a Katasztrófavédelem.

Kiemelt kép: illusztráció