Mivel a koronavírus-járvány miatt elnapolták a 2020-ban parlamentileg megszavazott országos avarégetési tilalmat, így az égetésről továbbra is az önkormányzatok dönthetnek. Ennek értelmében lesz olyan település, ahol továbbra is lehet égetni, és lesz olyan is, ahol továbbra sem lesz engedélyezve az avar- és hulladékégetés.

Egyre többen a kertben

Az idő melegedésével és a tavasz közeledtével teljesen egyértelmű, hogy sokan kiszabadulnak a kertbe és többen fognak nekivágni a kerti munkáknak. Ugyanakkor nem szabad felelőtlennek lenni, mivel súlyos büntetést kaphatnak azok, akik nem figyelnek oda a tűzgyújtási tilalomra – írja a Pénzcentrum. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Önkormányzatok döntenek

2020 nyarán hozott a parlament egy olyan módosítást, ami szerint 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avar- és hulladékégetés. Csakhogy ezt a rendkívüli veszélyhelyzet felülírta, és december 2-án életbe lépett egy olyan rendelet, ami szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad “a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Itt lehet, ott nem

Mivel a rendelet szerint az önkormányzatok dönthetnek a tűzgyújtási kérdésről, ezért nyilvánvalóan lesz olyan település, ahol lehet, és lesz olyan is, ahol nem lehet tüzet gyújtani. Egyébként érdemes figyelni, hogy a katasztrófavédelem kiad-e több megyére foganatosított tűzgyújtási tilalmat, mert ha igen, akkor az felül fogja írni az önkormányzati rendelkezést.

Tűzgyújtási tilalom

A hatályos szabályozás szerint tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Tehát, ha a hatóság elrendeli a tűzgyújtási tilalmat, akkor senki sem gyújthat tüzet, hiába az önkormányzati rendelkezés.

Durván büntetnek

Összefoglalva: a veszélyhelyzet végéig csak abban az esetben lehet a kertben égetni, ha erről az önkormányzat úgy határozott, hogy lehet. Ellenben, aki megszegné az önkormányzat szabályozását vagy tűzgyújtási tilalom hatálya alatt égetne, akkor az csúnyán pórul járhat.

Ekkora összegekkel büntetnek

Ha valaki megszegi az önkormányzati rendelkezést vagy tűzgyújtási tilalom ideje alatt gyújt tüzet, akkor azt durván megbírságolják. A bírság összege 10-20 ezer forintról indul, de súlyosabb esetben akár milliókra is rúghat a büntetés.

Túrázók, figyelem!

Nemcsak a kertes házban lakóknak kell odafigyelniük a tűzgyújtásra, hanem a túrázóknak is, mivel aki megszegi a tűzvédelmi rendelkezéseket, az erdővédelmi bírsággal büntethető. Fontos, hogy ha a túrázók tüzet akarnak gyújtani, akkor a parazsat mindig oltsák el és sehol se dobjanak el égő cigarettacsikket.

Van, hogy még engedély is kell

Azt is érdemes megemlíteni, hogy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. A kérelem díja alkalmanként 3 ezer forint, és a kérvényben pontosan fel kell tüntetni a pontos földrajzi koordinátákat, a gyújtás kezdési és befejezési időpontját, továbbá az égetést végző személyek adatait.

Nem figyelünk oda eléggé

Lesújtó adat, de a hazai erdőtüzek 99 százalékban emberi gondatlanságból következnek be. A katasztrófavédelem szerint akkor előzhetjük meg a bajt, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás szabályaival. A legfontosabbak ezek közül, hogy a szabadban meggyújtott tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, és minden esetben gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű oltóanyagról is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció